Предприемачество

GameCraft спечели състезанието за млади предприемачи 3Challenge 2011

Computer World

GameCraftЕкипът на младата компания за игровизация (геймификация) на бизнес процеси GameCraft е победител във второто издание на състезанието за млади предприемачи 3Challenge (3Challenge 2011). На финала тя се срещна с екипа на първия в света онлайн шах за трима ThreeChess, който вече се предлага и в настолна версия, и със стартъпа за изнесени асистентски услуги Virtual Assistants.

3Challenge е състезание за млади предприемачи, организирано от студентския клуб по предприемачество Start It Smart, което включва три кръга – Idea, Seed и Grow. Финалът на събитието (Grow) се проведе на 13 май СУ „Св. Климент Охридски“.

Трите млади екипа представиха своя напредък през последните шест месеца – от втория кръг на състезанието насам.

GameCraft запознаха публиката със своя проект за игровизация като услуга (Gamification-as-a-Service), както и с инициативата си за игровизация в сферата на образованието.

ThreeChess от своя страна разкриха плановете си да развият изкуствен интелект, който да позволи на техните потребители да играят шах за трима не само помежду си, а и с компютър.

От Virtual Assistants представиха своя прогрес, увеличаващия се брой клиенти, както и плановете си за стъпване на турския пазар.

Журито, което оценяваше проектите, бе в състав Георги Шарков, директор на регионалния център на Европейския софтуерен институт, Любен Белов, съосновател на Нетинфо.БГ, както и на инвестиционния фонд за стартиращи предприемачи LAUNCHub, и Крум Хаджигеоргиев, CEO на софтуерната фирма Melon. В крайна сметка те определиха за победител екипа на GameCraft, който ще получи преференциални условия за представяне пред рискови инвеститори, менторство, материални и нематериални награди на стойност „десетки хиляди левове“, съобщиха организаторите.

В рамките на събитието имаше и лекции от Любен Белов, международно признатия коуч Петър Горялов, управителя на SuperHosting.BG Любомир Русанов, както и Боян Бенев, носител на званието „Най-добър млад предприемач“ на британското списание Start Your Business Magazine за 2007 г.

Любен Белов представи фонда LAUNCHub, който ще инвестира общо 9 млн. евро в стартиращи фирми от България и региона. Фондът ще очаква кандидати с перспективни проекти основно в сферата на дигиталните продукти и услуги, мобилните приложения, облачните услуги, софтуера като услуга (SaaS) и други, като ще разглежда и друг тип опортюнистични проекти. Освен акселераторски и начални инвестиции, фондът ще предлага и менторска програма и планира да е направил първите си инвестиции още през есента.

Белов даде съвети на присъстващите в залата, посочвайки че ако са решили да стартират собствен бизнес, те трябва да свикнат да обмислят всички бъдещи варианти, защото в сферата на предприемачеството „нещата обикновено се объркват“. Затова човек винаги трябва да има план B и план C. Той посъветва стартиращите предприемачи да се стремят, да направят нещо ново, което никой не очаква и не е правено преди, както и да измислят продукти и услуги, които реално решават проблеми и помагат на хората.

Петър Горялов, който е съосновател на DreamersDo и носител на най-високото отличие в световната коучинг индустрия – Наградата на президента на Международната коуч федерация (ICF President’s Award), сподели своите виждания за т. нар. компас на предприемача“ и за пирамидата на Робърт Дилтс.

Любомир Русанов от своя страна говори за това колко е лесно днес да се стартира бизнес в сравнение с преди няколко години, колко бързо се променя средата и се появяват нови възможности, улесняващи развитието на малките и средни фирми, както и колко е важна мотивацията за успеха на предприемача. Той представи също досегашното развитие на SuperHosting.BG и бъдещите планове за развитие на компанията.

Само седмица след завършването на 3Challenge 2011 ще бъде поставено началото на третото издание на състезанието. Това ще се случи на 20 май, отново в Аулата на СУ. Тогава ще се проведе първият кръг – Idea, на който измежду 18 участника ще бъдат избрани и ще продължат напред шест екипа от млади предприемачи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X