Предприемачество

CeBIT 2012: Мобилното приложение myTaxi спечели състезанието CODE_n12

Computer World

myTaxi има версии за iPhone, iPad и Android устройстваМобилното приложение myTaxi, разработено от базираният в Хамбург стартъп Intelligent Apps, спечели първо място в състезанието CODE_n12 на CeBIT 2012. Наградата включва €25 000 и 2 г. менторинг.

CODE_n12 е идея на компанията за ИТ консултации GFT. Целта на инициативата е създаването на една по-приветлива за нови компании среда, по думите на Улрих Диц, CEO на GFT.

С myTaxi, налично за iOS и за Android, хората, които искат да си хванат такси, се свързват с наличните таксиметрови шофьори наблизо. На дисплея на шофьора приложението показва местоположението клиента, както и най-краткия път до него.

В myTaxi потребителите имат има възможност и да посочват определени изисквания към таксито, например да е еко такси или да побира определен брой пътници.

Така едни потребители могат да виждат в реално време на екраните на мобилните си устройства къде други клиенти си поръчват такси.

След като шофьорът приеме поръчката и клиентът се качи в колата, двамата могат да проследят желания маршрут на картата в приложението, където са посочени разстоянието и прогнозния час на пристигане.

Журито на CODE_n12 е било силно впечатлено от скоростта, с която Intelligent Apps променя таксиметровия пазар в Германия. Днес над 8000 шофьори приемат поръчки чрез myTaxi в различни градове в Германия, както и във Виена и Барселона. Най-често приложението се използва в Берлин, Хамбург и Мюнхен, по данни на разработчика.

Тази година CODE_n12 привлече над 400 кандидата от 42 страни. Една трета от тях са от Германия, според Диц. От тези кандидатури бяха селектирани 50, които имаха шанса да станат изложат разработките си на CeBIT и да се състезават за голямата награда.

Финалистите от топ 10

включват шест иновации от Германия и по една от Финландия, Русия, Швеция и Сингапур“, посочиха от GFT.

Финландската компания Transfluent е един от четирите финалисти, които не са от Германия. Фирмата предлага услуга за преводи в почти реално време за компании, които искат техните Twitter и Facebook съобщения да бъдат на различни езици. Любопитното е, че преводът се извършва от мрежа от 15 000 професионалисти, а не от алгоритми. Така средно 15 минути са необходими за едно Twitter или Facebook съобщение да бъде преведено и публикувано на друг език. Цената на услугата е €0,14 на дума.

Друг стартъп извън Германия – CorruptionTrak от Сингапур – достигна до топ 10 със своята дигитална аларма за корупция.

T-Smart LLC от Русия пък се нареди сред десетте финалисти със своя технологичен комплект за преносима телемедицина ARNEGA.

Друг участник в топ 10 – шведската компания Appear – се класира с разработката си Augmented IQ, която в реално време изпраща големи количества контекстно базирана информация до дисплеите и слушалките, използвани от охранители. Това позволява на тези служители да вършат работата си по-ефективно.

Берлинският стартъп orderbird си спечели място в топ 10 със своята система за плащания за ресторанти и кетъринг услуги, която работи върху iPhone.

Друго топ решение, създадено в германската столица, дойде от Logentheater GmbH, която бе отличена за MAP MY STORY – дигитална социална платформа за разказване на истории, която свързва историите с местата в тях.

Мюнхен също имаше двама свои представителя в топ 10 – DriveNow, премиум услуга за споделяне на автомобил, подкрепяна от BMW и SIXT, и решението за финансови услуги yavalu от типа направи си сам, което позволява на потребителите да планират и следят своите финансови инвестиции.

Шестият финалист от Германия бе ко-браузинг услугата synchronite, разработена в Манхеийм, която синхронизира браузърите на едни потребители с тези на други потребители, което е полезно в сфери като онлайн пазаруването.

Необходима е по-добра стартъп култура в Европа

Стартъпите, като тези, които достигнаха финала на CODE_n12, не са по-малко креативни от младите компании в САЩ, но Европа трябва да се превърне в едно по-добро място за такива фирми, за да могат да станат успешни, смята Диц. „Трябва да има много по-добра стартъп култура“, подчерта той.

Правителствата биха могли да отворят центрове за иновации, да подпомагат достигането до начален капитал и да предлагат данъчни облекчения за прохождащи компании. В допълнение университетите е необходимо да подобрят обучението на предприемачи. Днес има голяма празнина между това, което се преподава и онова, от което бизнесът се нуждае, смята Диц.

GFT планира да отвори CODE_n Lab и да стане още по-активна в общуването си с CODE_n обществото. Вратите ще бъдат отворени и за компании, които искат да инвестират и участват в инициативата.

IDG News Service Лондон

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X