Предприемачество

GameCraft, Virtual Assistants и ThreeChess спечелиха II кръг на 3Challenge

Computer World

3ChallengeСтартиращите фирми GameCraft, активна в областта на гемификацията (добавяне на игрови елементи в бизнеса или други ежедневни дейности), Virtual Assistants, която предоставя на услуги по асистиране за малък бизнес, и първият в света онлайн шах за трима ThreeChess се класираха за третия кръг на състезанието за млади предприемачи 3Challenge. Вторият кръг – Seed – се проведе на 12 ноември в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Тримата победители ще получат по 2000 лв., 6-месечно менторство от над 20 организации и достъп до платформа за споделено финансиране. В третия кръг на състезанието – Grow, те ще се срещнат с потенциални инвеститори.

Във втори кръг имаше и награда на публиката, която включва 6-месечно менторство от над 20 организации. Тя бе спечелена от проекта Fantasy LARP Center за развитие на дейности, свързани с младежката субкултура LARP (Live Action Role Playing).

Членовете на журито отсъдиха и една допълнителна награда – те ще осигурят менторство за екипа на проекта MyTrip.bg за продажба на билети за националната транспортна мрежа. В състава на журито на втори кръг бяха Георги Шарков, управител на ЕСИ - Център България, Владислав Янков, съосновател на центъра за данни 3DC, Крум Хаджигеоргиев, CEO на софтуерната фирма Melon, и Александър Ковачев, изпълнителен директор на Red Devil Catering.

Освен тези 5 екипа, в рамките на втори кръг се състезаваха още 4 стартъпа. Това бяха Betahaus – за споделено работно пространство, Savergy – за увеличаване на енергийната ефективност на жилищата, Smart Hand – за създаване на изкуствени крайници, управлявани чрез импулсите на тялото и Vocabler – за обучение на чужди езици. Информация за всички участници има на сайта на 3Challenge.

В рамките на събитието се проведоха и лекции и уъркшоп в сферата на бизнес моделирането. Водещ на уъркшопа беше Цветелина Тенева от Института за предприемачи на Cisco, а лектори бяха основателят на JobTiger Светлозар Петров и носителят на Наградата на президента на Международната коуч федерация (ICF President’s Award) Петър Горялов.

Петър ГоряловВ своето изказване Горялов се фокусира върху трите етапа в пътя на предприемача. В първия се ражда визията за новия бизнес или проект. Този етап много често започва с това, че предприемачът отхвърля идеята за промяна в опит да запази статуквото. Това преминава в изясняване на крайната картина и пътя до нея, с което страстта започва да става по-голяма от страха от промяна. Вторият етап започва с точката, от която няма връщане, когато предприемачът усеща свобода от това, че следва страстта си, но също и страх, защото е изправен пред пълна неизвестност. Това е периодът, в който се ражда новият бизнес, услуга или продукт и тук предприемачът е необходимо да трансформира предизвикателствата по пътя в решения. В третия етап резултатът е налице. Опасността тук е, ако след успеха последва успокоение, защото това е моментът, в който новата услуга или продукт е необходимо да се размножи и така да се сподели „плодът” на усилията със света.

Един от най-важните въпроси, според международно признатия коуч, е: „Ако си представя, че са минали 10 или 20 г., кое е това, което вече съм създал? Кой съм аз тогава?”. Той разказа как преди години е посетил гаража, в който е създадена компанията Hewlett-Packard. Осъзнавайки, че това е мястото, където се е зародила цялата Силициева долина, той си е задал въпроса: „Какво пречи това да се случва в България? Какво пречи, ако имаме спортисти от световна класа и музиканти от световна класа, да имаме също и предприемачи от световна класа, особено във време, когато целия свят е на една ръка разстояние чрез Интернет?”

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X