Предприемачество

Застраховане за няколко минути от където и да е? Напълно възможно онлайн!

Computer World

Найден Недялков е изпълнителен директор на Allied Assets

Найден Недялков е изпълнителен директор на компанията за дигитален маркетинг Allied Assets и притежава дял от 33% в Allied Investment Capital (AIC), като двете компании са с един собственик. AIC е партньор с Gold Ins Broker за предоставянето на застрахователни услуги през сайта www.zastrahovai.se и сега разработва www.finipedia.bg – собствен проект за управлението на личните финанси по необикновен и интересен начин.

Каква платформа стои зад онлайн магазина, през който предлагате застраховки?

На практика използвахме Summer Cart като основа най-вече за извеждане на нещата в публичната част. Имам предвид, че Summer Cart не е готов да се използва за подобна дейност и ние направихме още един проект, който е сравним със Summer Cart, но самата готова платформа ни спести около половината работа – за извеждането в публичната част, за отделните скинове. Имахме малко проблеми със самата рамка (framework), тъй като е доста специфична и трудно се намират хора, които са свикнали с нея и това беше сериозният минус. Сериозният плюс бе, че ни спести много време и ресурси.

Какво ви отличава от останалите фирми, предлагащи онлайн застраховане?

До момента ние сме единствените, които предлагат изцяло онлайн застраховане в пълния смисъл на думата. На практика всички останали в България предлагат онлайн само и единствено застраховката “Гражданска отговорност” – тя е задължителна и те са направили така, че да улеснят хората при поръчката. Хартиеният носител обаче все още се изисква и няма как да се избегне доставката му. Така на практика това не е напълно онлайн застраховка.

Относно останалите предоставяни от нас застраховки – това беше и най-голямата иновация в застраховането в България през последните няколко години – предложихме доброволни застраховки като помощ при пътуване. Идеята е, че човек не мисли, че няма такава застраховка и в един момент (например на летището) се сеща за това и за евентуалните неприятни последствия. Тогава може просто през смартфона си да влезе в нашия сайт и да си направи застраховката, да плати с дебитната или кредитната си карта, или през ePay, след което веднага на електронната му поща пристига сертификат за наличието на застраховка, който е копие на застраховката с уникалния номер, с данните на лицето, с всички условия, и получава пълната документация за застраховката на имейла си. Същевременно оригиналната полица се пази при нас, защото доста често опитът на нашия партньор Gold Ins показва, че хората я губят по един или друг начин. След това доказването на наличието на тази застраховка е по-бавен процес.

Една от допълнителните услуги, които предлагаме, е, ако се случи нещо, да изпратим пълни указания на потребителя за това какво да прави. Изпращаме картон със стъпките, които той трябва да направи при конкретна ситуация, както и списък с практически съвети.

Всичко това отнема около три минути и клиентът разполага със сключена застраховка.

Очаквате ли, че и другите задължителни застраховки ще се дигитализират по закон?

Това е логичният вариант. Винаги се е вървяло натам. Когато всичко е електронно, контролиращите органи много по-лесно могат да следят кой има дадена задължителна застраховка и кой не.

Откога действа сайтът www.zastrahovai.se и как се развива използваемостта му?

Сайтът е активен от 4 юли 2010 г., т. е. от девет месеца. До момента имаме общо 516 поръчки на стойност 29 000 лв. Средната цена на застраховка е 56 лв., което е заради “Помощ при пътуване”, тъй като тази застраховка е с по-ниски цени.

“Помощ при пътуване” е 59% от портфейла, “Гражданска отговорност” - 34 процента, “Имущество” е седем на сто, а “Ски и сноуборд” – 3%.

От България имаме близо 439 застраховки за 22 700 лв. От чужбина имаме 77 поръчки за над 6000 лв. Интересно е, че 32 застраховки са направени от Гърция за “Гражданска отговорност”. На практика системи като нашата улесняват хората, които в чужбина карат автомобили, регистрирани в България. В Гърция тази застраховка е в пъти по-висока и затова си купуват от България.

Също така е интересно, че имаме 45 застраховки “Помощ при пътуване”, направени от чужбина.

От 4 юли 2010 г. до 4 април 2011 г. около 4% от трафика към сайта идва от мобилни устройства, но се забелязва лека тенденция на увеличение на посетителите от този канал. От 1 февруари до 1 април мобилният трафик е малко над 5% от всички посещения.

Като цяло се съсредоточаваме върху доброволните застраховки, а не върху “Гражданска отговорност”, поне в началото.

При положение, че работите онлайн, доколко използвате социалните мрежи за маркетинг и интегрирани ли са те със CRM системата?

Все още нямаме интеграция на социални мрежи със CRM системата.

Единственото средство за маркетинг, което се използва от нашата компания и е заложено в програмата още от самото начало, са социалните мрежи. Там сме абсолютен лидер спрямо всичките ни конкуренти по отношение на популярността. Имаме най-много фенове, най-голям брой споделени линкове. Така, ако напишете в Google „онлайн застраховане“, въпреки че не сме правили никаква оптимизация за това, благодарение на социалните мрежи със споделени линкове към нас сме на първата страница с резултати, дори при някои търсения сме в топ три.

Ние не сме вложили нито един лев и не вярваме, че трябва да го правим. Разчитаме единствено на социалния елемент за популяризация.

Мисля, че все повече хора, които оптимизират сайтове за търсачки, трябва да помислят за това, защото социалните мрежи оказват много сериозно влияние върху това.

Интервюто проведе Тихомир Иванов

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X