Предприемачество

Христо Тенчев: Не трябва да се отказвате при първите трудности

Computer World

Г-н Тенчев, как се зароди идеята за създаването на XS Software? На кого разчитахте за финансиране - лични финанси, банки, бизнес ангели?

XS Software започна с първата браузър игра в България - Bulfleet.com, преди 6 години. Тогава бях последна година в гимназията и ми беше любимо хоби да играя подобни немски игри. Един ден се хванах на бас с мой съученик (настоящ Game Producer в XS Software), че не мога да напиша сам такава игра. След 2 седмици Bulfleet.com беше факт. Покрай играта се събра голяма част от сегашния екип, като заедно градихме опита през годините. Миналата година успях да привлека Venture Capital, с който развихме екипа от 20 човека на 120, като публикувахме още 5 игри, сред които най-голямата българска онлайн игра - Hanovete.com и най-популярната женска игра в България - LadyPopular.bg. През тези 5-6 години опитвахме различни подходи, често грешахме, но се учихме от грешките и растяхме. Нямаше от кого да гледаме много, смея да твърдя, че бяхме и все още сме от пионерите в нашата област.

Коя беше най-голямата трудност, с която се сблъскахте в началото?

Излизането извън България. Преди няколко години вече имахме три игри, водещи в България. Тогава реинвестирахме всичко и насочихме усилията към публикуването на нашите собствени игри в Западна Европа. Започнахме с Полша и Германия - Българските ханове се появиха в немски вариант. Не беше лесно, но успяхме да изградим успешен модел за експанзия в други държави. Години по-късно, днес игрите се играят на повече от 30 езика, в повече от 70 държави. Като че ли повечете и по-големи трудности дойдоха в последно време. В началото нямахме проблем с производството, публикуването и дори финансите, бяхме много силен сплотен екип от десетина човека. В момента работим усилено да пренесем този подход на работа върху непрекъснато увеличаваща се организация от стотина хора, като се стараем да подобрим качеството, увеличим обема и да не забавим процесите.

Вие се развивате много бързо и успешно. Кой е вашият двигател за успеха?

Спим по-малко. Целият мениджърски екип на фирмата е силно мотивиран да създава чудеса за кратко време, като разчита на упорита работа и натрупания опит. Инвеститорите от European Founders Fund (LinkedIn, Bigpoint, Jamba, GroupOn и др) също така ни помагат много с ценен know-how и контакти във всичките 70-80 страни, в които публикуваме нашите игри.

Какви качества трябва да притежава един млад предприемач, за да успее да реализира бизнес идеята си и да се задържи и утвърди на пазара?

Упоритост, ясна идея и визия и да умее да прехвърля качествено усилията си върху останалите от екипа, така че да може спокойно да съсредоточи вниманието и уменията върху най-важното - развитието на дейността и бизнеса. Също така се убедих, че наистина не трябва да се отказваш при първите трудности, които обръщат идеята ти наопаки. В повечето случаи наистина се оказва, че има "shortcut", носещ нужните резултати. Само че трябва да го намериш.

Въпроси: Анелия Стоянова

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X