Предприемачество

13 оферти от десет участници се състезават за ИТ търг на финансовото министерство

Computer World

Техническите оферти по обществената поръчка с предмет „Изнесени дейности по управление на ИТ услуги в системата на Министерството на финансите” бяха отворени на 8 февруари в присъствието на финансовия министър Симеон Дянков.
Предметът и обхватът на поръчката са разпределени в четири лота, съобразени с потребностите на ведомството и са в съответствие с най-добрите световни практики, обясниха от ведомството. По отделните лотове бяха подадени 13 оферти от десет участници.
По Лот 1 - Дейности по поддържане и развитие на ИТ инфраструктурата, оферти са подали консорциум на „Сименс”, „Контракс” и „Парафлоу” и консорциумите „Консулт Груп” и „Пъблик сървисис”. За реализиране на дейностите в обхвата на Лот 2 - Извънгаранционно поддържане на технически устройства и конфигурации в ИТ инфраструктурата, оферти са подали консорциумите „Консултинг Сървисис”, „Стоун Сиенсист” и „МФ-Сервиз”. По Лот 3 - Поддържане и развитие на приложен софтуер, оферти са подадени от консорциумите „СТГ Партнърс” и „ВиСиЕй ДЗЗД”. По Лот 4 - Предоставяне на изнесени услуги за специализирани звена на МФ, оферта е подадена от „Технологика”, а от страна на „Информационно обслужване” АД са подадени оферти за всички лотове.
На снимката: Симеон Дянков
„Слага се край на практиката само големи фирми да печелят търгове по обществени поръчки. Отсега нататък Министерството на финансите ще обявява големите поръчки на по-малки лотове, така че да дадем равен шанс малките и средни фирми да участват в тях”. Това обяви на 8 февруари вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков преди официалното отваряне на офертите по обществената поръчка.
„Един от проблемите в работата на предишното правителство е, че до момента този тип процедури са се правили на един голям лот, което не даваше възможност на средни и малки фирми реално да участват в процедурите”, коментира още вицепремиерът.
Във време на криза е много важно малкият и среден бизнес да бъде подпомогнат, в т.ч. и чрез организацията на процедурите по обществени поръчки, подчерта министър Дянков. Новата практика ще даде възможност на по-голям брой кандидати да участват в процедурите. „Това е много важно в условията на криза, както и възможността държавата да получи по-добри цени за същото качество при разработването на информационните системи”, допълни Дянков.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X