Предприемачество

Португалска ИТ фирма търси дистрибутори в България

Computer World

Португалската компания Clasus - световен лидер в интерактивните технологии и оборудване, търси възможност да пробие и на българския пазар. Това съобщи Гил Маседо, мениджър “Търговски обучения” в Clasus, който беше член на португалската делегация, посетила България по специален повод. На 31 март изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Станимир Бързашки и Йоаким Куня, президент на Асоциацията за малки и средни предприятия на Португалия (APME – Portugal) подписаха в сградата на Министерството на икономиката и енергетиката в София споразумение за сътрудничество.

Йоаким Куня и Станимир Бързашки

С поставянето на подписите си под документа, двамата ръководители поеха ангажимент да си партнират в областта на развитието на малките и средните предприятия, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между предприятията от България и Португалия. Двете страни поемат задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с международната търговия, възможностите за инвестиране, бизнес коопериране и политиките за насърчаване на развитието на малките и средните предприятия.

Българската и португалската страна ще си сътрудничат при организиране на мероприятия в услуга на малките и средните предприятия, като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми и семинари, търговски изложения, изложения и други промоционални дейности.  

Според Йоаким Куня, в Португалия броят на фирмите в малкия и среден сектор е дори прекалено висок. Държавата има планове да създаде благоприятни условия за микропредприятия, за да могат и те да станат големи играчи. Пред Португалия е предизвикателство създаването на условия за стимулиране на предприемачеството, нови работни места, стимули за бизнеса, и всичко това да доведе до разрастване на дейността на малките и средните фирми. “Готови сме да предложим на българските фирми обучения за мениджъри в секторите, които имат най-голяма нужда от това”, каза той.

Португалия е държава-член на Европейския съюз още от 1996 г. “Имаме натрупан сериозен опит в сферата на износните дейности, техническа помощ и насърчаване на малки и средни фирми”, отбеляза Куня, като наблегна на възможността България да почерпи от натрупаните знания.

През 2007 г. компанията Clasus представи иновативна на бяла учебна дъска, която работи посредством безжична електромагнитна индукционна технология. Устройството е изключително икономично – харчи по-малко от 1 ват, и не консумира електроенергия от електрическата мрежа. Има опция да се свърже чрез USB порт към преносим или настолен компютър и да се захранва от тази машина. Компанията предлага и собствена разработка на ноутбук с вградена безжична връзка, BlueTooth и опция за отключване чрез четец на пръстов отпечатък, като конфигурацията тежи по-малко от 2 кг и се предлага в седем свежи цветови варианта – сребристо, черно, бяло, сиво, жълто, цикламено и зелено, разясни Гил Маседо, мениджър “Търговски обучения” в Clasus. Компанията има съществено предимство – тя не работи с директни продажби, а чрез дистрибутори, като благодарение на високия капацитет на производствената си база, може да предложи мащабни обеми готова продукция и така да отговори на всяка клиентска заявка при конкурентни цени, допълни Маседо.

Сред продуктите на Clasus са ноутбуци, настолни компютри, интерактивни бели дъски, технологии и оборудване за цифровия дом, сървъри и др. Компанията има офиси и фабрики по цял свят – Латинска Америка, Африка, Китай, включително в Европа – Великобритания, Испания, Германия и др. На този етап Източна Европа е във фокуса на Clasus като регион за разширяване на дейността. В момента корпорацията е в процес на преговори за избор на представител в Унгария, в която се очаква тази година да бъде обявен търг за 30 000 интерактивни бели дъски за държавните училища. “Това е територията на развиващите се пазари в Европа и се надявам, че България няма да е изключение и скоро ще започне да работи с нови технологични решения като белите интерактивни дъски”, допълни Маседо.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X