Предприемачество

Reconnex представя услуга за предотвратяване загубата на данни

Computer World

Толкова много потребители се борят с идентификацията на съдържанието и с политиката на елементите на формулиране на DLP (data loss prevention), че производителят Reconnex пусна ново устройство, за да помогне на фирмите да се справят с тези дейности, пише Мат Хинс от InfoWorld.

Представители на Reconnex потвърдиха, че много потенциални потребители на техните DLP технологии се отказват да купуват заради трудностите, с които се сблъскват, когато искат да научат как се използват техните данни, от кого, и как тези взаимодействия се отразяват на цялостната картина на бизнес процесите им.

От компанията твърдят, че в много други случаи на потребители, които вече са си купили DLP технологии, са им нужни няколко години, за да активират механизмите за въвеждане в действие на продукта, защото сериозно се притесняват от възможността да се наруши изпълнението на стратегически бизнес операции.

Познанията за мащаба и употребата на данните ви, след което създаването и адаптирането на правилата за употреба, са нужни за да разкриете, че ползването им се е превърнало в ужасно обременяващ вътрешен процес и че това забавя развитието на целия DLP пазар, твърдят ръководители от Reconnex.

С пускането на приложение, което обещава да даде възможност на компаниите да се справят с конкретни аспекти от своите проекти по информационна сигурност при чувствително по-ниски разходи, преди да скочат с главата напред към DLP, се създава нова пазарна ниша, твърди компанията. В същото време се отстраняват препятствията за по-нататъшно въвеждане на технологиите срещу изтичане на данни.

"Потребителите ни обясняваха, че не са готови за DLP, защото не познават смисъла на данните и не могат да създадат правила, ако не знаят какво е тяхното място в този процес. Именно затова решихме да създадем тази технология, обясни Файзел Лакхани, вицепрезидент "Продукти и маркетинг" в Reconnex. - DLP доставчиците не искат да говорят за този проблем, защото това е основна пречка за пазара в цялост, но е и най-голямото предизвикателство пред тази технология. Ние мислим, че това е най-добрият начин да помогнем на хората да се движат напред".

Въпросното иновативно приложение, наречено Data Loss Profiler, е продадено за $20 000. В сравнение с оценените на $200 000 от Лакхани разходи за обикновено корпоративно DLP решение, това приложение обещава автоматично да индексира и класифицира цялото съдържание, което се генерира в мрежата на потребителя, като позволява на потребителите да получат по-добра информация как се управляват данните им. Поглеждайки отблизо всички мрежови взаимодействия, преминаващи през системите на един потребител, продуктът дава възможност на потребителите много по-бързо да установят как и къде имат нужда да въведат и подобрят политиките си по информационна сигурност, твърди производителят.

При архивирането на съдържанието, посредством което данните на потребителя се пазят и се прехвърлят, компаниите могат да пресметнат дали се нуждаят от по-гъвкава DLP система като цяло, казва Лакхани.

Един от най-големите проблеми на DLP технологиите е, че правилата, интегрирани в продуктите, могат да се окажат трудно приложими към реалните информационни процеси на потребителите, пояснява той.

"Всяка организация страда от проблеми с изтичането на информация, но всички те имат уникални емисии от данни. Борбата е в това, че дори когато си купят DLP, потребителите не наемат специалисти, които да се занимават през цялото време и да адаптират правилата за употреба, смята Лакхани. - Потребителите ни питат "Защо трябва да губим времето и средствата, за да внедрим DLP, когато не знаем точно какво може да прави тази технология?" Ние смятаме, че новият продукт отговаря на този въпрос с прост и готов за въвеждане в употреба модел."

Освен че осигуряват на потребителите начален старт за техните проекти по ограничаване на изтичането на информация, Reconnex предлага и добавянето на цената на Profiler към стойността на своя фирмен DLP пакет, ако компаниите решат да се продължат с този продукт след въвеждането на новото приложение. Ако потребителите решат да разширят това нововъведение, компанията, която е инсталирала устройството Profiler, само трябва да лицензира употребата и на допълнителен DLP модул, обясняват от Reconnex.

Андре Голд, ръководител на звеното за управление на сигурността и риска във финансовия гигант ING, смята, че технологичните лидери често имат трудни времена при продажбата на DLP на други бизнес мениджъри, а много други представители на бизнеса срещат трудности в адаптирането и ефективната работа на продукти, които те вече са купили, към техните собствени организационни среди.

Първите впечатления от DLP технологиите са твърде сложни и времеемки. Оценката му за съвременните технологии обаче е, че те се отличават с качеството да планират информационните процеси още преди да се включат в широкообхватен DLP проект и това свойство е много ценно и за него, и за много други ръководители.

"Въпросът от гледна точка на конфигурацията беше мъчното въвеждане на DLP в повечето организации", смята Голд. "В компании като ING, която е изградена чрез сливанияи поглъщания, разполагаме с разнообразни данни в отделните системи. Няма логика да се връщаме назад и да закопаем всичко изградено досега, за да пишем плановете си на ръка; това е прекалено трудно и просто няма как да се случи".

Освен ефектът на осигуряване на полезни познания по въпроса какво компанията трябва да направи с DLP, това пред-DLP устройство може да се използва за други задачи, включително да измерва колко ефективни са вътрешните обучителни програми в дадена фирма и как работят цялостните планове за управлението на риска, обяснява Голд. "Първо и преди всичко, можете да изпитате образователните програми за работа с информацията и да адресирате обучението към отделен сегмент от разходите по инсталирането на DLP", твърди той.

Други анализатори от сектора се съгласни, че Profiler устройството извежда на дневен ред един от най-големите проблеми, свързани със съвременните DLP технологии.

"Reconnex е разкрил най-слабата връзка в предпазване от загуба на данни, която създава и адаптира правила за разкриване и защита на поверителната информация в мрежата," твърди Лари Понемон, председател на изследователска фирма от института Ponemon. "С Profiler, потребителите могат да научат, че нямат идея каква част от чувствителната им информация трябва да защитят".

 


 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X