Корпоративни Комуникации

Великобритания официално даде достъп на Huawei до своята 5G инфраструктура

Computer World

Британският премиер Тереза Мей е предоставила възможност на китайския телекомуникационен гигант Huawei да се включи в изграждането на "несъществени" части от 5G инфраструктурата на страната, включително антени и други мрежови компоненти, съобщава The Telegraph. Решението е взето във вторник от Съвета за национална сигурност, председателстван от Мей, и предизвиква сериозни критики от редица британски политици, които се опасяват, че предполагаемите връзки на Huawei с китайското правителство могат да компрометират британски граждани, компании и правителствени агенции.

В същото време ръководителят на GCHQ (Government Communications Headquarters), която отговаря за информационната сигурност на Великобритания, Джереми Флеминг, е бил категоричен пред членове на разузнавателните служби на Австралия, Канада и Нова Зеландия, че американските опасения, свързани с поведението на китайските компании, са напълно реални. Други членове на GCHQ също се отнасят с притеснение към използването на китайски доставчици на телекомуникационни услуги. Въпреки това, фициалната позиция на организацията е, че заплахите могат да бъдат контролирани и сведени до минимум, тъй като Huawei ще имат достъп само до периферната мрежова инфраструктура.

 

Решението определено задава много въпросителни, тъй като администрацията на Тръмп оказва сериозен натиск върху съюзниците си да спрат да използват оборудване на Huawei. Преди това тя забрани на местните правителствени агенции и контрактори да използват продуктите на китайски компании. Австралия и Нова Зеландия също забраниха използването на продукти на Huawei в изграждането на своята телекомуникационна инфраструктура.

В отговор на тези мерки, Huawei категорично отрече каквато и да било връзка с китайското правителство и обяви, че то не може да има кой знае какво влияние извън териториалните граници на страната. В същия момент обаче съществуват достатъчно доказателства, че Китай, заедно с Русия и Иран, години наред организира атаки срещу чуждестранни военни и корпоративни инфраструктури с цел да достъпи търговски тайни и да шпионира националните и бизнес плановете на конкурентни държави. В резултат на това западният свят вижда присъствието на китайското правителство зад всички големи играчи в страната, включително Tencent, търсачката Baidu, гигантът в потребителската електроника Xiaomi и масовите доставчици на телекомуникационни компоненти като Huawei и ZTE.

Huawei от своя страна атакува правителствената забрана на САЩ за своите продукти в съда, като се опитва да докаже, че тя е противоконституционна.

"Huawei е китайска държавна телекомуникационна компания с изключителна цел: да подкопае чуждестранната конкуренция чрез кражба на търговски тайни и интелектуална собственост и чрез изкуствено занижени цени, субсидирани от китайското правителство", категоричен е сенаторът Марко Рубио пред The Verge. По думите му комунистическото китайско правителство представлява най-голямата, дългосрочна заплаха за националната и икономическа сигурност на Америка, а САЩ трябва да бъдат бдителни, за да предотвратят възможността китайските държавни телекомуникационни компании като Huawei и ZTE да застрашат американските 5G мрежи.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X