Корпоративни Комуникации

Германия стартира търг за честотния спектър за 5G

Computer World

Във вторник, Германия стартира търг за изграждането на ултра-бърза мобилна 5G мрежа. Решението идва в момент на значителни трансатлантически спорове относно изразените от САЩ опасения за сигурността на мрежата при участие на китайския производител на телекомуникационно оборудване Huawei.

Вашингтон предупреди, че би могъл да редуцира количеството споделяна с Берлин чувствителна информация, ако не изключи хардуера на Huawei от инфраструктурата си. Според САЩ китайското оборудване може да помогне на Пекин да шпионира западните компании и правителства.

Опитвайки се да намали напрежението, в понеделник, Йохен Хоман, председател на Германската федерална мрежова агенция (BNA), заяви: "Независимо дали доставчикът идва от Швеция или Китай, компаниите трябва да отговарят на изискванията за сертифициране и проверки на сигурността".

 

5G е най-новото високоскоростно поколение мобилни комуникации и Берлин ще изисква спечелилите търга да предложат 5G услуги на поне 98% от германските домакинства, както и по магистрали и железопътни линии.

Германия, най-голямата икономика в Европа, чиито безжични мрежи обаче се нареждат на 46-о място в света по скорост на теглене, иска да затвори тази пропаст в сравнение с други страни, като премине към ултра-бърза 5G система.

BNA започна търга в Mainz в 9 часа (GMT) във вторник, като процесът ще разпредели 41 различни честотни блока. Четири оператора участват в търга, сред които трима основни доставчици на мобилни мрежи в Германия - Deutsche Telekom, Vodafone и Telefonica Germany (O2) - плюс United Internet (1&1), немска компания, специализирана в интернет услуги.

Huawei не е пряк участник в търга, но предоставя и на четирите германски компании съществена част от техния хардуер като антени и рутери.

САЩ обвини Пекин, че използва 5G мрежовите устройства на Huawei като троянски кон и чрез тях краде информация. Все още обаче Вашингтон не е предоставил доказателства в подкрепа на обвиненията си.

Huawei категорично отрича тези твърдения.

В понеделник, китайският външен министър Ван И нарече "ненормални и неморални" атаките срещу Huawei и поиска "справедлива конкурентна среда" за китайските фирми. Опитите на САЩ за насърчаване на други държави да отстранят оборудването на Huawei от своята телекомуникационна инфраструктура претърпяха неуспех, след като правителството на канцлера Ангела Меркел реши да не наложи специфични ограничения за китайския технологичен гигант.

САЩ се опасяват от компромиси със сигурността

Според съобщения в медиите посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренъл миналата седмица е предупредил, че Вашингтон може да преразгледа сътрудничеството си в сферата на разузнаването, ако Берлин не се съгласи да наложи ограничения на Huawei.

В свое писмо той казва на Петер Алтмайер, министър на икономиката на Германия, че сътрудничеството за споделяне на разузнавателни данни може да бъде редуцирано, ако Берлин позволи на китайската фирма да бъде част от 5G мрежата на страната, съобщава Wall Street Journal. Заплахата ескалира, когато Върховният главнокомандващ на НАТО в Европа, генерал Къртис Скапароти, предупреди Германия, че силите на НАТО ще прекъснат комуникациите, ако Берлин работи с Huawei. "Ние сме загрижени за това, че техният телекомуникационен гръбнак е компрометиран, особено като се има предвид, че способността за изтегляне на данни при 5G технологията е невероятна”, коментира Скапароти.

Меркел се опита да успокои Вашингтон, като заяви, че Германия ще се консултира със САЩ за това дали да използва технологията Huawei, но няма да се съобразява при определянето на собствените си стандарти.

Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) обаче споделя някои от страховете на САЩ.

Експертите по сигурността към институцията поискаха от правителството да вземе предвид цялостната стратегия на Китай, включително Закона за принудително сътрудничество по въпросите на сигурността, се казва в доклад, цитиран от списание Der Spiegel. Други медии твърдят, че Берлин изготвя каталог от мерки за всички 5G доставчици, които ще променят телекомуникационните закони в страната.

Тези мерки варират от клауза за не-шпионаж до изискването за тестване на всички компоненти и задължението за публикуване на изходния код, използван в инфраструктурата.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X