Корпоративни Комуникации

Ще забавят ли ограниченията за Huawei развитието на 5G в Европа?

Computer World

От известно време в Европа се вихри сериозен дебат по въпроса дали да се вземат предвид призивите на Вашингтон за налагане на забрани срещу китайския технологичен гигант Huawei Technologies. Големите телекомуникационни оператори пък предупреждават, че подобен ход може да забави внедряването на 5G с години.

Главният изпълнителен директор на Nokia, Раджийв Сури, обаче категорично не смята, че ограниченият брой доставчици ще забавят революционализирането на мрежата. Според него истинската причина за изоставането на Европа от САЩ по отношение на 5G инфраструктурата е свързана със забавянето при разпределянето на спектъра за операторите, както и на високите разходи при търговете в страни като Италия.

 

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп лобира агресивно европейските ѝ съюзници да не дават достъп на Huawei за участие в изграждането на 5G инфраструктурата, заявявайки, че компанията е прекалено тясно свързана с китайското правителство и оборудването ѝ може да бъде използвано за кибер шпионаж.

Huawei категорично отхвърля тези обвинения, като председателят на компанията Гуо Пинг обяви по време на Mobile World Congress в Барселона, че никога няма да позволи която и да било страна да инсталира шпионско оборудване.

Nokia, вторият по големина играч на този пазар след Huawei, предупреди, че стартът през 2019 г. може и да е слаб, но през 2020 г. се очаква сериозен растеж, тъй като внедряването на 5G ще се ускори. Иначе, финландската компания обяви ключова победа в Австралия, която забрани Huawei, заявявайки, че ще предостави 5G мрежа за фиксиран безжичен достъп на оператора Optus, а до март ще бъдат пуснати 50 сайта, отговарящи на новия стандарт.

На първо място, Nokia ще предостави на ограничен брой клиенти на Optus супер-бърз безжичен интернет, който може да поддържа няколко устройства и в същото време да доставя видео с висока резолюция. Освен това, компанията е постигнала договорка с Korea Telecom да провежда 5G проучвания за автоматизация на услуги, виртуализация на мрежи и др., което би позволило на множество мрежи да работят в споделена инфраструктура.

Компанията планира и да си сътрудничи с британската Vodafone за активни антени, за да повиши капацитета на 5G и да намали разходите, както и споразумение с индийския оператор Bharti Airtel за провеждане на изпитания, които ще спомогнат за ускоряване на 5G операциите.

Бързото внедряване на 5G зависи и от това дали антитръстовите регулатори позволяват на телекомуникационните пазари да се консолидират, смята Сури, като добавя, че това ще създаде по-силни играчи, способни да направят огромните инвестиции, необходими за надграждането на мрежите.

Това се отнася както за Европа, така и за Съединените щати, където придобиването на Sprint Corp от страна на T-Mobile за 26 млрд. долара в момента се анализира от регулаторите. По думите на Сури даването на зелена светлина за тази сделка ще бъде положително за развитието на 5G технологията.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X