Корпоративни Комуникации

Група създава възможност за сработване на различни SD-WAN решения

Computer World

Миналата година Open Networking User Group (ONUG) стартира инициативата Open SD-WAN Exchange (OSE), имаща за цел да се справи с някои от недостатъците на софтуерно дефинираните мрежи с голям обсег (SD-WAN). Често те не могат да комуникират една с друга. По време на конференцията ONUG Spring 2017, провеждаща се от 25 до 26 април в Сан Франсиско, САЩ, се очаква публична демонстрация на разработеното до момента.

SD-WAN се използват например за връзка между клонови офиси, като целта е елиминиране на нуждата от закупуване на скъп хардуер и сложна маршрутизация. Те позволяват на компаниите да прибягват до обичайна широколентова свързаност, вместо по-скъпата MPLS (Multiprotocol Label Switching) услуга.

Повечето мрежи, изградени от продукти на различни производители обаче не могат да комуникират една с друга, обяснява Снехал Пател, член на борда на ONUG и мрежови архитект в производителя на облекло Gap.

Това може да бъде проблем например при сливания на организации. Голяма част от спестения труд, благодарение на SD-WAN, ще бъдат загубени ако ИТ отделите трябва да се върнат към традиционните мрежи за свързване на двете системи.

В ONUG, откъдето настояват за технологии, които да посрещат по добре нуждите на потребителите, работят по този въпрос вече няколко години, а през 2016-та, по време на миналогодишното издание на своята конференция, влязоха в ролята на инициатор за разработването на подобно решение. ИТ ръководители от компании като Gap, Bank of America, BNY Mellon и FedEx работят по въпроса с доставчици като Cisco Systems и Huawei Technologies.

SD-WAN могат да интерпретират и изпълняват правила за сценарии като преминаване на клонов офис от интернет към частна връзка с цел производителност. Те са базирани на индустриални стандарти, но технологичните доставчици ги интерпретират по различен начин и различните мрежови контролери ме могат да комуникират помежду си, обяснява Пател.

Някой ден тези контролери вероятно ще могат да комуникират директно, но засега OSE искат от вендорите да осигурят стандартен окестрационен слой. Разработката приложно-програмен интерфейс (API) е част от цялостната идея. Той ще определя дали е необходима постоянна връзка между контролерите и оркестратора, както и какво ще се случи при прекъсване на тази връзка.

Групата вече е свършила голяма част от работата, според Стийв Ууд, съпредседател на борда на OSE и архитект на решения в Cisco. Тя вече е дефинирала изискванията за бъдещия API, каква ще е използваната архитектура, както и други елементи. Очаква се техническите спецификации да бъдат публикувани през лятото.

По-време на миналогодишното издание на конференция си ONUG стартира три други инициативи, всяка от които е със собствена траектория.

Един от тях се казва Open Traffic Management Format и целта му е да обедини управленските данни от различни физически и виртуални мрежови устройства, така че те да бъдат анализирани заедно. Това може да бъде полезно при определяне на ефекта от повреди. Друг проект е Open Network State Format, който е насочен към данните за текущото състояние на мрежовите устройства, така че техниките за големи данни да могат да се използват за по-добро управление в реално време. Двете инициативи бяха обединени в едно.

Третият проект, Open Interoperable Control Plane, не се справи особено добре. Целта е свързване на инфраструктурата на центрове за данни, изградени с използване на различни архитектури като penStack and VMware vCenter. Усилият в тази посока обаче са спрени. По думите на Ник Липис, съпредседател и съосновател на ONUG, причината е конкуренцията между вендорите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X