Корпоративни Комуникации

Data Optics Balkans стана официален дистрибутор на MOXA за България

Владимир Владков

Data Optics Balkans вече е официален дистрибутор на тайванския производител на решения за комуникационна свързаност MOXA. Компанията е доставчик номер едно в света на решения за серийна свързаност, а втората й най-силна област са системите за индустриален Ethernet, заяви на семинар в София Пол Диховски, регионален мениджър на MOXA за Източна Европа. Томи Тодоров, който от февруари т.г. работи в специализирания в мрежите дистрибутор Data Optics Balkans, е продуктов мениджър за MOXA.

„Изключително трудно е да получиш правата за официален дистрибутор на MOXA, тъй като ние внимателно избираме своите партньори и те трябва да покриват високите ни стандарти за качествена поддръжка и услуги, а освен това да планира бизнес развитието си според изискванията на MOXA. Именно такъв партньор намираме в лицето на Data Optics Balkans и се надявам след една година да имаме по-добри резултати в България“, заяви Диховски.

MOXA, създадена през 1987 г., е лидер в областта на индустриалната автоматизация, като досега има инсталирани над 40 млн. устройства в целия свят. „Ние сме доверен партньор в автоматизацията, изграждаме надеждни мрежи за индустриални приложения. Имаме 12 офиса в целия свят. Компанията е създадена в Тайван, но днес там е развойният център, а търговските и маркетинг операции се ръководят от офиса в САЩ. В целия свят имаме малко над 1000 служители, като 35% от тях се занимават с научно-развойна дейност“, обясни Диховски.

Индустриалният Интернет на нещата е по-скоро маркетингов термин, модна дума, но в света на индустриалните приложения наистина се случват интересни неща. По данни на различни анализатори през 2015 г. в света е имало над 25 млрд. свързани устройства, а до 2020 г. техният брой ще се удвои до 50 млрд., включително много наследени индустриални системи, влакове, производствени линии, транспортни системи, енергетика. „Над 50% от световния БВП (или $82 трилиона) през 2025 г. ще бъде генериран от мрежово свързан бизнес“, каза регионалният мениджър на MOXA.

Все повече индустриални приложения работят в облачна среда, разчитат на средства за анализ на Големи данни, а връзката между всички тези устройства се осигурява от решенията на MOXA. Компанията се фокусира върху 6 вертикални сегмента, за които разработва специализирани смарт решения – жп транспорт, енергетика, нефто- и газодобив, интелигентни транспортни системи, фабрики и морски транспорт, добави Тома Тодоров. За всички тези области MOXA се стреми да покрие специфични международни и индустриални стандарти, а освен това създава и решения според спецификации на клиента, включващи и хардуер, и софтуер.

Продуктовото портфолио е групирано в 3 направления – свързаност на крайни устройства (различни продукти за серийна свързаност, за I/O свързаност и за видеонаблюдение), индустриални изчисления (предимно вградени компютърни системи) и мрежова инфраструктура, включваща системи за индустриален Ethernet (с които компанията е известна досега у нас), индустриални безжични мрежи, индустриални маршрутизатори и мрежово управление. „Решенията ни са изключително надеждни, времевият период преди повреда (т.нар. MTBF) на оборудването ни е много дълъг, инсталирано преди повече от 10 г. оборудване работи и досега, без да се забелязва от потребителите“, заяви Диховски.

В България решения на компанията са намерили приложение в жп транспорта, в енергетиката и др. През 2013 г. MOXA получава сертификата IRIS, което е аналог на стандартите ISO, но в областта на жп транспорта. „Този сертификат покрива не само продуктите, а и цялостната организация на компанията за разработка, производство и доставки. Само за този сегмент разполагаме с над 400 вида продукти“, допълни той. Сред тях са безжични точки за достъп, издържащи на сериозни вибрации, безжични маршрутизатори с поддръжка на HSPA (с 2 SIM карти за резервна мобилна свързаност) и др.

Освен на надеждност и покритие на индустриални стандарти, компанията разчита и на собствени иновативни технологии, защитени с патенти. Сред тях са Turbo Ring (осигурява възстановяване на загубена връзка в мрежа с над 250 комутатори за под 20 милисекунди), Turbo Chain, Turbo Roaming (преминаване от една безжична точка към друга за милисекунди) и др.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X