Корпоративни Комуникации

Мобилен безжичен маршрутизатор на Zyxel конкурира щатския Mi-Fi

Владимир Владков

Безжичните оператори и големите търговски вериги обещаха огромен набор от евтини електронни джаджи, различни от смартфоните, които скоро ще залеят пазара, възползвайки се от възможностите, предоставяни от все по-бързите безжични мрежи.
Списъкът с устройства обхваща както специализирани е-четци, така и усъвършенствани GPS прибори. Скоро ще има и нови мобилни маршрутизатори, подобни на джобното MiFi устройство на Novatel Wireless, което може да се свърже до 5 Wi-Fi уреда към безжична мрежа CDMA 1x EV-Do Rev A.
Наскоро тайванският производител Zyxel Communications обяви конкурент на MiFi, наречен MWR222. Това е мобилен безжичен маршрутизатор, който е съвместим с бързите 802.11n Wi-Fi устройства (както и с 802.11b/g) и 3G мобилни мрежи. Уредът, също „събран" в кутия с джобен размер, ще се продава в САЩ от първата четвърт на 2010 г. за $300 през разнообразни сайтове за електроника, заяви Джейк Сейлана, маркетинг мениджър на Zyxel за Северна Америка. Два други подобни мобилни маршрутизатора на Zyxel също ще бъдат пуснати в продажба с цени от $200 и $100, добавя той.
От Zyxel се надяват мобилните оператори да препродават техните продукти на абонатите си, но ще продават изделията и през търговски вериги, обяснява Сейлана.
На 10 ноември MWR222 бе номинирано за иновативен продукт от Асоциацията за потребителска електроника, която оценява устройства в 36 категории. Всички продукти ще бъдат показани на следващото издание на изложението Consumer Electronics Show в Лас Вегас, в началото на януари 2010 г. Сред причините за номинацията на MWR222 е, че журито на CEA търси типове продукти, които са подходящи за пътуващите бизнесмени и потребители.
MWR222 разполага с преносима батерия, има 11n свързаност, като теоретичната скорост на пренос е 150 Mbps, което е доста повече от пропускателната способност на MiFi от 3 Mbps. MWR222 е с размери 10 см на 7,5 см и дебелина 2 см, а теглото му е 150 грама.
Поддържат се също LTE и WiMax безжични технологии, както и 3G мрежи, но двата USB и двата Ethernet порта могат да послужат за свързване към DSL и кабелните модеми.
Сред потенциалните потребители на MWR222 са бизнес професионалисти, които искат допълнителни Wi-Fi карти в лаптопите или искат да свържат iPod, iPhone или други уреди към интернет. Бизнес групи, които пътуват заедно до друго населено място и не могат да се свържат към Wi-Fi мрежа, могат да ползват MWR222 като хъб и да работят заедно, достъпвайки 3G безжични оператори.
Zyxel спечели награда на CEA за иновации и за своя Smart Home Gateway, работещ на батерия безжичен маршрутизатор, който ще бъде употребяван като хъб за събиране на данни от няколко домашни уреда за следене на здравословното състояние. Шлюзът може да се свърже през Bluetooth и Zigbee към медицински сензори, вградени в разнообразни медицински уреди, включително за измерване на кръвно налягане и следене на пулса. Монитори могат да бъдат настроени така, че да засичат кога възрастен човек спира да се движи в къщи и да изпраща аларма до отдалечено място през жична или безжична мрежа, като Wi-Fi 11n, 3G и 4G мрежи.
Zyxel произвежда комуникационни продукти от 20 г., има 3200 служители и приходи за 2008 г. в размер на $479 млн. По-голямата част от приходите са от продажба на DSL шлюзове, комутатори и безжични маршрутизатори на телеком оператори, но компанията прави и защитни стени, както и други продукти за сигурност, продавани през риселъри.
Computerworld, САЩ
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X