Е-Търговия

Alibaba изпревари Amazon по оперативна печалба

Иван Гайдаров

Китайският конгломерат за електронна търговия Alibaba Group отчете силни приходи за декемврийското тримесечие миналия четвъртък, които надхвърлиха очакванията на анализаторите. Общите приходи на компанията са се увеличили с 38% и достигат до 23,19 милиарда долара, докато нетната печалба е скочила с 62% - 7,2 милиарда долара.

Не всички новини около китайската компания обаче са добри. Изпълнителният директор Даниел Джан предупреди, че коронавирусът може да има значителен ефект върху китайската икономика и последствия върху бизнеса на Alibaba.

Оценена на 589 млрд. долара, Alibaba е най-голямата китайска интернет компания и често е наричана "китайскaта Amazon". Като се имат предвид техните сходни бизнес модели - и двете компании са известни предимно с дейностите си в сферата на електронната търговия, но също така предлагат и други услуги, включително облачна инфраструктура - това е естествено сравнение и със сигурност има сходства между двете компании. В същото време обаче Alibaba все още има да измине дълъг път, за да достигне размера на Amazon. С отчетените приходи в размер на 87,4 млрд. долара през декември, приходите на Amazon са почти четири пъти по-високи от тези на Alibaba. По отношение на печалбата обаче китайският еквивалент вече надминава оригинала. Оперативната печалба на Amazon за трите месеца, приключили на 31 декември, възлиза на 3,88 млрд. долара, докато Alibaba е натрупала 5,68 млрд. долара.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X