Е-Търговия

Шведски стартъп стана най-скъпата финтех компания в Европа

Иван Гайдаров

Klarna, шведска компания за разплащания, работеща по модел "пазарувай сега, плащай по-късно", е най-голямата частна финтех организация в Европа. Нов кръг инвеститорско финансиране увеличи стойността ѝ до 5,5 милиарда долара, съобщава The Guardian.

Повишената пазарна капитализация на стартъпа идва, след като той успя да събере 460 млн. долара от инвеститори, водени от базираната в Силициевата долина компания Dragoneer, BlackRock и Commonwealth Bank of Australia.

Това прави Klarna, в която акционер е и рапърът Снууп Дог, най-големия частен финтех в Европа и шестия по големина в света.

Шведският стартъп влезе с гръм и трясък в сектора на разплащанията като алтернатива на кредитните карти. Той позволява на потребителите да пазаруват сега и да плащат по-късно, еднократно или на вноски, и без лихва за повечето артикули, стига да плащат на време.

Платформата се предлага наред с кредитни, дебитни или PayPal опции от повече от 130 000 търговци на дребно, включително JD Sports, Topshop и Asos.

След появата си през 2005 г., Klarna придоби популярност сред младите хора, които нямат налични средства и искат да пазаруват на кредит, но без да задлъжняват към банки.

Към днешна дата компанията вече има 60 милиона потребители по целия свят и над 1 милион онлайн транзакции, обработвани на ден, което генерира близо 1 млрд. долара годишни приходи. Компанията начислява и лихви на търговци и клиенти, които не успеят да плащат навреме.

Klarna, която е със седалище в Стокхолм, заяви, планира да използва новото финансиране за по-нататъшно разширяване в САЩ, където си партнира с над 3000 компании.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X