Е-Търговия

Битката за търговци между eBay и Amazon отново влиза в съда

Иван Гайдаров

Битката между eBay и Amazon за кражбата на търговци от трети страни продължава да се разраства. eBay отново обвинява мениджърите на Amazon в незаконни действия за "отвличане" на високопрофилни търговци от нейната платформа. Компанията дори е завела дело в Окръжния съд на САЩ, Северен окръг на Калифорния, в което се твърди, че мениджърите на Amazon, включително трима идентифицирани по име, определят квоти за набиране на търговци и принуждават служителите си незаконно да привличат основни партньори на eBay, съобщава New York Times.

Според eBay търговските представители на Amazon са създавали акаунти в тяхната платформа, за да могат по този начин да получат достъп до вътрешната комуникационна система. В нея те разпращали постоянно съобщения на различни търговци да се насочат към Amazon. Затова и от eBay завеждат дело по обвинение, че големият им конкурент "използва техни вътрешни системи, за да им навреди".

Компанията също така твърди, че Amazon насочва усилията си към конкретни типове търговци в eBay - такива, които биха могли да предложат нови тенденции и да попълнят пропуските в продуктовата гама на Amazon.

Към момента гигантът в електронната търговия отказва коментар.

Това не е първият път, когато eBay твърди, че Amazon се опитва да "отвлече" основни търговци от платформата ѝ. В дело, заведено миналата година, което сега е в арбитраж, eBay също изрази подобни опасения. Делото в сряда обаче е насочено към конкретни ръководители на Amazon. "Въз основа на новите подробности, до които имаме достъп, става ясно, че незаконната схема на Amazon за отвличане на търговци от eBay е по-координирана, системна и всеобхватна, отколкото първоначално се смяташе. Има закони за защита от антиконкурентни практики и имаме намерение да направим така, че компанията и конкретни нейни ръководители да понесат отговорност", заявява говорител на eBay в изявление пред CNN Business.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X