Е-Търговия

Швейцария не знаела, че ще регулира криптовалутата на Facebook

Владимир Владков

В показанията си пред американския Сенат Facebook посочи, че нейната криптовалута Libra ще се управлява от Швейцария, но забрави да попита швейцарците дали това е "ОК".

Дейвид Маркъс, който е начело на проекта Libra от името на Facebook, даде показания пред банковия комитет на Сената в отговор на дълбоката тревога на американските законодатели от перспективата гигант в социалните медии да разработи своя собствена валута. Според CNBC той е казал, че регулирането на данните и неприкосновеността на личния живот на валутата ще бъде наблюдавано от швейцарска агенция, тъй като там ще се базира Libra, но Швейцария казва, че за първи път чуват за това.

В свидетелските си показания (които можете да видите тук), Маркъс казва че швейцарската федерална комисия за защита на данните и информация (FDPIC) ще следи за защитата на данните на нещата, което би трябвало да само частично успокоение за щатските сенатори, които се притесняват, че американските граждани ще са уязвими и че техните данни ще бъдат използвани отново.

Представете си техния ужас обаче, когато са научили, че Facebook и нейната компания Libra все още не са установили контакт с FDPIC. Този провал, потвърден по-късно от Facebook, е поредния пробив в иначе грандиозния проект. Смяташе се, че Facebook e проверила всички детайли, преди да разкрие големия си план за революция в световната банкова система, но неинформирането на един от предложените регулатори е меко казано смущаващо.

Както отбелязва TechCrunch, неприкосновеността на данните е най-голямото притеснение, тъй като явно ще има много слаб контрол на разработчиците, които ще използват платформата. Като се вземат предвид и негативни последствия от злоупотребата с данните на Facebook потребителите от Cambridge Analytica, няма голяма вероятност Libra скоро да получи "зелена светлина".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X