Центрове За Данни

Новият център SO2 на Equinix в София ще побира до 100 000 сървъра

Владимир Владков

Новият супермодерен център за данни на глобалния доставчик на колокационни и интерконект услуги Equinix в София отвори врати днес. Центърът SO2, разположен близо до летище София и на няколко километра от първото съоръжение на компанията (SO1), разполага с около 1000 квадратни метра пространство за колокационно оборудване, като подът на двуетажната сграда издържа товари до 12 kN на м2. Центърът отговаря на най-високите стандарти за отказоустойчива работа от 6 деветки (99,9999% надеждност) и използва възобновяема енергия.

Съоръжението е захранено по две независими трасета, всяко по 20 kV, работата на UPS устройствата също е двойно резервирана в режим N+N. Дори при отпадане на двете трасета функционирането на услугите на центъра се подсигурява от дизел генератори с мощност 1600 kVA, a охлаждането е поверено на чилъри CRAH, разположени на покрива на сградата.

Сигурността на съоръжението също е на ниво център за данни клас 4. Освен физическите бариери и 24-часовата жива охрана, има и система за видеонаблюдение, записваща всичко за 30-дневен период, а достъпът навсякъде се осъществява чрез картови четци.


Новият център SO2 на Equinix в София ще побира до 100 000 сървъра

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Новият център за данни на Equinix в София отвън и отвътре. Снимки: Надежда Чипева

„Това е едно много впечатляващо съоръжение. Щатските компании продължават да инвестират в България, включително в развитие на цифрова инфраструктура, която осигурява растеж на икономиката и подпомага стремежа на страната да се утвърди като цифров хъб на Балканите, каза в приветствието си посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин. - САЩ са един от най-големите инвеститори в България, а щатските компании развиват тук много нови бизнес сектори, включително центрове за данни, за обслужване на клиенти, бек офиси, софтуерни разработчици, като всички те са на върха на технологичните иновации“, допълни Рубин.


Новият център SO2 на Equinix в София ще побира до 100 000 сървъра

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Чарлз Майерс, главен изпълнителен директор на Equinix

Клиентите

На първия етап Equinix SO2 ще предлага на клиентите около 350 шкафа за оборудване с височина 2 метра, има възможност за добавяне и на още 1100 шкафа в следващите фази, като общият брой на сървърите може да надхвърли 100 000. Още с първия си център в София (SO1) Equinix обслужва над 100 компании за финансовия сектор (включително Уникредит Булбанк), телевизионния бизнес, големи софтуерни компании като VMware България и много други.

Този първи център бе създаден като стартъпa 3DC от тримата специалисти, които и днес са заедно – Здравко Николов (сега изпълнителен директор на Equinix Sofia), Владислав Янков и Стефан Стефанов. През 2013 г. британската Telecity Group купи 3DC, a самата Telecity бе придобита две години по-късно от Equinix.


Новият център SO2 на Equinix в София ще побира до 100 000 сървъра

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Владислав Янков, Стефан Стефанов, Здравко Николов

Чарлз Майерс, главен изпълнителен директор на Equinix, допълни, че в глобален мащаб Equinix вече има над 10 000 клиенти, обслужвани от над 200 центрове за данни с надеждност 99,9999%, което според означава максимално време за спиране на услугите от 31,5 секунди на година, или 2,59 секунди на седмица. Equinix навлиза в бизнеса през 1998 г., когато интернет тепърва прохожда, а за електронна търговия и финансови транзакции все още не се говори. Първоначално обслужва големите интернет доставчици, по-късно с навлизането на облака добавя към клиентската база много доставчици на облачни услуги. „:Разширихме екосистемата от партньори в посока Интернет на нещата, сигурност. Бизнесът ни се разраства и чрез новите клиенти, и чрез придобиване на редица компании“, обясни Майерс. Освен TelecityGroup през 2016 г., Equinix придобива още ancotel, Nimbo, Infomart Data Centers и други.

Именно и чрез тези придобивания от компания с годишни приходи около $13 млн. при старта преди 20 години, днес Equinix генерира годишни обороти в размер над $5 милиарда за 2018 г., а за 2019 г. прогнозните приходи са в рамките на $5,52 млрд. до $5,57 милиарда. Над 2900 са потребителите от сферата на облачните и ИТ услугите, като те осигуряват около 27% от приходите на Equinix. Над 800 собственици на цифрово съдържание и дигитални медии, включително Dropbox, Netflix и други, осигурят около 13 на сто от постъпленията през 2018 г. Над 1700 са телекомуникационните оператори, а компаниите, предоставящи финансови услуги, са над 1250, като те генерират 17% от приходите на Equinix. Над 2950 са корпоративни клиенти, които носят 18% от приходите, но при тях ръстът е най-голям – около 35%.© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X