Центрове За Данни

Google увеличава усилията си на облачния пазар

Computer World

Новият ръководител на облачния бизнес на Google планира драстично разширяване на продажбите, като си е поставил за цел да се справи с конкуренцията на компании като Amazon и Microsoft.

В първите си публични коментари след като стана ръководител на Google Cloud през ноември, Томас Куриан заяви, че Alphabet Inc. вече е увеличила инвестициите си в посока продажби и дистрибуция на облачни услуги преди пристигането му. Той обче планира да даде допълнителна скорост на това развитие.

"Ще ускоряваме растежа си, дори по-бързо, отколкото сме го правили досега", коментира Куриан, който идва в Alphabet, след като напусна поста президент на продуктовото развитие в Oracle Corp. през септември, по време на технологичната конференция на Goldman Sachs & Co. в Сан Франциско.

 

Въпреки че Google отдавна предлага облачни технологии, компанията трябваше да стане свидетел на това как Amazon и Microsoft я застигат и се превръщат в лидери на пазара на изчислителна мощност и услуги за съхранение под наем в мрежата. Двете компании имат стабилни търговски и сервизни екипи, които успяват да покрият нуждите на големите корпоративни клиенти, докато Google изостава в това отношение, твърдят анализатори, цитирани от The Wall Street Journal.

Като цяло, Alphabet не публикува финансова информация за представянето на Google Cloud. В последния си тримесечен отчет компанията съобщи, че други приходи, включващи облачния бизнес, са нараснали с 31% и са достигнали 6,49 млрд. долара. Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google, разкри пред анализатори, че броят на сделките на стойност над 1 милион долара в облачния сегмент са се удвоили, както и този на дългогодишните договори.

Въпреки това, Google Cloud отстъпва сериозно на Microsoft, която от своя страна преследва Amazon. Според изследователската компания Gartner Inc. облачните услуги на компанията на Джеф Безос са генерирали 32,5 млрд. долара миналата година. В същото време делът на Google Cloud на световния пазар на облачна инфраструктура нарасна от 2,7% до 3,3% през 2017 г., последният период, за който Gartner има база за сравнение. Междувременно Microsoft е увеличил своя от 8,7% на 13,3%. Amazon бележи отстъпление, но все още е категоричен лидер с пазарен дял 51,8% през 2017 г. Година по-рано делът на компанията е бил 53,7%.

Според анализаторите най-голямото предизвикателство пред Google ще бъде създаването на екип, който знае как да ангажира големи корпоративни клиенти. За да се справи с него, новият ръководител на облачния бизнес на Google ще взаимства част от стратегията на бившия си работодател. В продължение на десетилетия Oracle изгради огромен търговски персонал, който притежава специфичен опит в различни индустрии. Затова и Куриан смята да засили пазарната специализация, така че търговските представители, които говорят с финансови институции например, “да могат да говорят на техния език”.

"Наемаме някои от най-добрите таланти в цялата индустрия, за да развием нашата организация по продажбите. Ще видите, че компанията ни ще е много по-агресивна, отколкото е била досега”, категоричен е Томас Куриан. 

 Успехът на Google до голяма степен идва от обслужването на „дигитални“ компании, които са родени в ерата на интернет и никога не са изграждали свои собствени центрове за данни. Затова Куриан ще насочи голяма част от усилията към това да отговори на нуждите и на компаниите с наследени системи. Голяма част от нашия фокус, докато вървим напред, е да се уверим, че организацията ни за продажби има способността да продава на големи, по-традиционни компании“, обяснява още Куриан.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X