Центрове За Данни

Изграждането на центрове за данни бе тема на двудневно събитие

Computer World

Събитие посветено на центрове за данни се проведе на 26 и 27 април в София. Първият по рода си у нас Data Center Days бе организиран Hewlett-Packard Enterprise, R&M, Rittal и Vertiv (представлявани от Некст Левъл Инженеринг), които представиха пред широк кръг от бизнес клиенти и партньори новите си продукти и решения, предназначени за центрове за данни.

Целодневната програма бе разделена на два панела – за бизнес клиенти и за системни интегратори и включваше лекции на производителите, нагледни демонстрации на технологичните новости и дискусии за бъдещето на този ключов за ИТ индустрията сегмент.

„Българските фирми осъзнават, че технологичната адекватност е важна предпоставка за високата им конкурентост на пазара и са склонни да инвестират в цялостни и завършени решения, каквито бяха показани на конференцията.“ сподели Здравко Николов - Изпълнителен директор, Equinix (Bulgaria) Data Centers.

По време на първата лекция Анте Петричевич, мениджър Системни Решения за Централна и Югоизточна Европа във Vertiv (новото име на Emerson Network Power) описа накратко най-интересните проекти, които компанията е изпълнила по света.

По думите му компанията трябва да покрива налагани от климата разнообразни изисквания. Например в Африка инсталациите трябва да работят при +50 градуса, а в Русия – до -50. Бе показан и успешен проект в земетръсна зона в Турция, където апаратурата е монтирана е монтирана на носачи, поглъщащи колебанията на земята.


Изграждането на центрове за данни бе тема на двудневно събитие

© Computer World, Computerworld.bg

На втората лекция на събитието бе представена продукцията на Rittal – производител на сървърни и индустриални шкафове, климатични системи, конструкции за електрониката и т.н.

Това е частна компания, което ѝ позволява да е особено гъвкава, обясни Явор Панайотов, продуктов мениджър ИТ решения в „Ритал България“. Това че при взимането на решения в нея не е необходимо да се търси съгласието на акционери позволява на Rittal да е водещ доставчик на конструкции в продължение на десетилетия. Това е и компанията, създала първото серийно произвеждано за монтаж на електрическа апаратура.

Rittal предлага два типа решения – стандартни и насочени към конкретни клиенти. По думите на Панайотов при изграждане на центрове за данни компаниите на първо място трябва да преценят какви точно технологии ще използват.


Изграждането на центрове за данни бе тема на двудневно събитие

© Computer World, Computerworld.bg

Важно е и това, в което се инвестира да бъде достатъчно гъвкаво и да позволява удобно провеждане на дейности по поддръжка. За пример бяха даден сървърни шкафове на компанията, чиито разклонители за захранване на техниката могат да бъдат монтирано допълнително на модулен принцип. Според Панайотов това е особено удобно, тъй като клиентите рядко знаят новата техника (сървъри, суичове и др) в какви гнезда за захранване (C13, C19, шуко) трябва да бъде включена.

Rittal предлага на сайта си онлайн конфигуратори, чрез които крайният клиент може сам да си конфигурира решения или да се увери, че даденият продукт ще отговори на неговите нужди.

Организаторите на Data Center Days отчетхоха силен интерес към събитието. Гости на него бяха представители на всички утвърдени системи интегратори в България.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X