Центрове За Данни

Google се присъедини към Open Compute Project

Computer World

Google официално се присъедини към стартираната през 2011 г. от Facebook инициатива за споделяне на дизайни на центрове за данни Open Compute Project. Интернет гигантът също така представи дизайн на сървърен рак, който подобрява енергийната ефективност.

В неправителствената организация вече членуват компании като Intel, Apple, Microsoft, Cisco и др. Google обаче, въпреки че поддържа модерни центрове за данни, до сега стоеше настрана.

Първият принос на интернет гиганта за Open Compute Project е дизайн на сървърен рак, доставящ до машините 48 волта. Благодарение на по-голямото количество енергия дизайнът позволява захранване на по-мощно изчислително оборудване. Според Google той по-ефективен от сега възприетите 12-волтови системи, намалявайки загубите от преобразуване на електричеството с 30 на сто. Компанията вече е инсталирала хиляди такива ракове в своите центрове за данни и счита дизайна за готов за широка употреба.

По думите на Урс Хьолзле, старши вицепрезидент в Google, отговарящ за инфраструктурните решения, ключови моменти в разработката, за постигане на търсената ефективност и мощност, са директното захранване на дънната платка на сървъра с 48 волта и преобразуването, което става в рамките на една стъпка.

По-високото напрежение не е единствената промяна, спрямо настоящия дизайн на Open Compute Project, чиито ракове са прекалено дълбоки за центровете за данни на Google. Според Хьолзле обаче стандартното оборудване все пак се побира в по-малки ракове.

По всичко личи, че Google и Facebook са работили заедно върху новия дизайн. По думите на Хьолзле от социалната мрежа възнамеряват да използват 48-волтови ракове в своите центрове за данни. Това би било необичайно ниво на сътвудничество между двете компании, които иначе се конкурират в други области.
Не е ясно защо в Google са взели решение да се присъединят към Open Compute Project. Все пак, ако от компанията имат желание да обединят индустрията зад нов енергиен стандарт, то тази организация е удачно място за начало такава стратегия.

След присъединяването на Google към инициативата единственият оператор на големи (hyperscale) центрове за данни, който все още стои настрана от нея остава Amazon. Дори Apple, която е известна със своята потайност, официално стана член на организацията през 2015 г.

Google разполага и с други идеи, които смята да предложи на Open Compute Project. Слаба страна на организацията засега е софтуерът. Компанията възнамерява да разработи алтернатива на SNMP (Simple Network Management Protocol), който е стандарт при обмяната на оперативна информация за оборудването в центровете за данни, като температури, обороти на въртене на вентилаторите и т.н.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X