Центрове За Данни

HP и VMware със съвместно решение за федерирани мрежи

Computer World

HP и VMware бявиха плановете си за сътрудничество с цел създаване на решение за федерирани мрежи, разработено да осигури на потребителите единна автоматизация и поглед върху физическите и виртуални мрежи в центровете за данни. Според компаниите решението е първото в индустрията иосигурява бизнес гъвкавост и по-добра бизнес приемственост на технологиите.

По пътя на възприемането на облака и мобилността от компаниите, ръчната мрежова конфигурация се оказва, че изисква много време и ресурси, а също и податлива на грешки. Мрежовата виртуализация предлага централизирано управление, но не автоматизира конфигурирането и провизионирането на физически мрежови устройства.

Новото HP-VMware мрежово решение ще обедини HP Virtual Application Networks SDN Controller с платформата за мрежова виртуализация VMware NSX за да осигури на потребителите интегриран подход към автоматизиране на физическата им и виртуална мрежова инфраструктура. Мрежовото решение ще предостави централизирано наблюдение, унифицирана автоматизация, поглед и контрол върху цялостната дейтацентър мрежа, подобрявайки гъвкавостта, мониторинга и отстраняването на проблеми.

Според анализатора на Gartner Джо Скорупа, “Един хибриден модел съчетава хардуерно базираните и софтуерните модели при прозрачно смесване на физически и виртуални устройства в общ контролен панел. Този подход обещава светкавична пазарна реализация, поддръжка за физически крайни устройства (сървъри, устройства за мрежова сигурност и т.н.), както и гладка миграция към оптимален микс от крайни точки.”

“Мрежите трябва да бъдат достатъчно гъвкави, за да възприемат облака и мобилността, като в същото време осигурят непрекъсваемост – посочва Бетани Майер, старши вицепрезидент и управител на Networking в HP. – Надграждайки лидерската ни SDN позиция, мрежовото решение HP-VMware унифицира видимостта и автоматизацията на физическите и виртуалните мрежи в общ контролен панел, давайки възможност стартирането на нови приложения и услуги за минути вместо за месеци.”

Според HP типичната облачна мрежа в един център за данни може да изисква 10 хил. промени на ден, всяка от тях свързана с преконфигурация на поне 20 реда в мрежовия команден терминал. Тези общо 200 хил. промени в команден ред изискват 3 333 човекочаса работа при 1 мин. на команда. HP-VMware мрежовото решение обещава да елиминира ръчната конфигурация както на физическите, така и на виртуалните дейтацентър мрежи чрез оперативно съвместима организация на политики. То ще създаде и единен поглед върху мрежата – физическа и виртуална.

HP Virtual Application Networks SDN контролерът ще включва и поддръжка за протокола за управление VMware Open vSwitch Database (OVSDB). Това дава възможност на HP FlexFabric комутаторите да участват в автоматизираното провизиониране на виртуалната мрежа, което ще се осигури от платформата за мрежова виртуализация VMware NSX.

“Потребителите се насочват към мрежова виртуализация, за да придобият необходимата гъвкавост, за да се възползват от възможностите на виртуализираните и облачните дейтацентрове. За да бъдат успешни, ИТ организациите имат нужда от решение, което да осигури единно управление на услуги и операции в рамките на физически и виртуални домейни – изтъкна Стивън Мълейни, старши вицепрезидент и управител на звено Networking and security business unit във Vmware. – Чрез сътрудничеството с HP върху решението за федерирани мрежи, ще помогнем на общите ни потребители да създадат единен модел за мрежови операции, който радикално да опрости ИТ в софтуерно-базирания дейтацентър.”

HP представи също така и комутатора HP FlexFabric 5930 с вградено интелигентно управление на база VXLAN технологията, разширявайки мрежовата виртуализация в посока сървъри, както и позволявайки на потребителите да се възползват от единна работа на своите виртуални и физически мрежи.

HP и VMware демонстрираха решението за федерирани мрежи в софтуерната зона 2235 на VMworld Сан Франциско, което се проведе между 25-и 29-и. Очаква се решението да бъде достъпно в цял свят през втората половина на 2014 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X