Центрове За Данни

HP обяви развоен пакет и уеб магазин за SDN приложения

Владимир Владков

Владимир Владков, NetEvents 2013

Тази седмица HP обяви създаването на „отворен" подход към софтуерно дефинираните мрежи (SDN), стремейки се да ускори внедряването на програмируеми мрежи и да стимулира търсенето на своите комутатори и маршрутизатори.

Инициативата включва предоставяне на развоен SDN пакет за писане на приложения, оптимизирани за програмируемите мрежи, както и SDN App Store за улесняване на покупката им. HP пусна и 10 маршрутизатора, оборудвани с протокола OpenFlow за разгръщане на SDN мрежи, заяви по време на конференцията Net Events 2013 Майк Баник, вицепрезидент глобален маркетинг на HP за мрежовите продукти. Според него, този подход ще избегне месеци на персонализиране и интегриране, ползвайки междуплатформен софтуер в съществуващи среди, както и за патентовани SDN продукти. Въпреки че SDN привържениците обещават технологията да ускори мрежовите иновации, използваните патентовани методи в някои продукти правят точно обратното, казаха от компанията.

Според Баник една отворена SDN екосистема и разработка на съвместими и приложения ще даде възможност за партньорски разработки, улесняващи съвместната работа и водещи до бързи иновации. „Това е естествена стъпка, ускоряваме иновациите. Това е нов бизнес модел, каза Баник. - Досега потребителите купуваха хардуер, сега ще купуват и приложения, които директно ще инсталират на своите маршрутизатори", добави той, посочвайки успешната история на HP в областта на SDN. Заедно с учени от Станфордския университет инженери на HP са разработили Ethane през 2007 г., а през 2008 г. компанията е показал първия си комутатор, поддържа OpenFlow. Днес HP има над 50 патента за SDN, заяви Баник.

„От миналата година работим с партньори, например SDN приложение за обединени комуникации и сътрудничество (UC&C) за Microsoft Lync и партньорски съюзи за SDN контролер през 2012 г., каза Баник. - За VMware например SDN е само виртуализация. Чрез съюзяването с тях, чрез контролера ще можем да дирижираме цялата физическа инфраструктура", добави той.

По данни на IDC от април тази година SDN пазарът ще достигне $3,7 млрд. до 2016 г., като почти $670 млн. ще дойдат от продажбата на SDN приложения.

Новите предложения на HP

HP SDK предоставя на разработчиците инструменти за създаване, тестване и валидиране на приложения за SDN контролера на компанията Virtual Application Networks, който служи като контролна платка за около 60 комутатори и маршрутизатори на компанията, поддържащи OpenFlow.

HP SDN App Store дава възможност на потребителите да търсят, купуват и свалят приложения на своя HP контролер, за да опростят и ускорят внедряването на мрежови услуги.

В SDK пакета има 4 категории. В секция развой се включва API документация, ръководства за разработчици и шаблонен код. Категориите „Симулиране и сертифициране" обхващат SDN симулатор, SDN виртуална лаборатория, тест за одобрение и валидиране на приложението. Това позволява на разработчиците, включително на партньорите от HP Alliance, да тестват функционалността и съвместимостта на приложенията в среда, която симулира реалните условия в средата на клиента, добавя Майк Баник. Категорията „Сътрудничество" обединява портал на общността, база данни със знания, както и обучителни услуги от R&D екипи на HP, VMware, Microsoft и Verizon.

Пускането в експлоатация на стария вид мрежи изисква месеци на упорита работа на специалисти и донастройки, забавяйки потенциалното разгръщане на приложения. SDN обещава да автоматизира мрежовите операции, макар че патентованите SDN технологии спъват иновациите и ограничават създаването на общ пазар. Отворената SDN екосистема и платформа за разработка на приложения могат да отключат иновациите, както и ще даде възможност за сътрудничество.

Разработчиците могат да стартират приложения и чрез HP SDN Validation Test.

Сред регистрираните днес партньори за SDN Developer Kit са компаниите  Aastra, Blue Coat Systems, BlueCat, Citrix Systems, Ecode Networks, F5, Infoblox, Infranics, Intel, Microsoft, MIMOS, PwC, Qosmos, Radware, Real Status, Riverbed, RMIT University, ShoreTel Inc., SAP, Tech Mahindra, VMware, Versatile и Websense. 

Онлайн магазинът за SDN приложения SDN App Store ще включва приложения, разработени от HP, приложения, съвместно разработени с партньори, както и приложения на сертифицирани партньори и на приложения, създадени от общността. Корпоративните потребители могат да създадат защитен частен портал, достъпен за сваляне само от техни служители.

SDN схемата се поддържа от 10 нови HP OpenFlow маршрутизатора. Сред тях са моделите от линиите MSR 2000, 3000 и 4000, както и софтуерно базираният маршрутизатор за виртуални услуги VSR (Virtual Services Router). Те разширяват съществуващото OpenFlow портфолио от 50 комутатори, предоставящи общо над 25 милиона инсталирани порта. MSR маршрутизаторите се конкурират директно със Cisco ISR 1900 и 3900.

HP добави и професионални услуги, специално насочени към SDN внедрявания. Новите услуги включват 24x7 техническа поддръжка за SDN разработчици, поддържащи услуги за HP пакети като Sentinel и обединени комуникации, и услуги за внедряване на OpenFlow продукти.

HP SDN Developer Kit ще е достъпен от ноември. SDN App Store ще бъде наличен от първата половина на 2014 г. Сертифицирането за SDN започва от декември 2013 г. Цените на MSR маршрутизаторите започват от $1000, а на виртуалните маршрутизатори HP VSR – от $500. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X