Центрове За Данни

Център за данни за $1,5 млрд. строи Facebook в щата Айова

Computer World

Сайтът www.datacenterknowledge.com потвърди подозренията, че проектът за център за обработка на данни (ЦОД), носещ наименованието Catapult, в град Алтуна (Айова, САЩ), който е на стойност $1,5 милиарда, принадлежи на Facebook. Това съоръжение ще бъде четвъртия обект, построен от компанията след центровете в американските щати Орегон и Северна Каролина, а също и в Швеция, и третия голям център за данни в Айова, където се намират обекти на Google и Microsoft.

Планът на центъра е бил утвърден през юни миналата година и неговото сходство с ЦОД-овте в Орегон и Северна Каролина дава повод на експертите  да предположат авторство на Facebook. Подозренията първоначално паднаха върху Apple заради анонса, че е възможно да се използват слънчеви батерии. В проект също е включен иск за данъчни стимули за използването на вятърни турбини, което трябва да бъде одобрено от законодателния орган на щата.
Властите в Алтуна трябва да решат проблемите с водоснабдяването на града, които ще възникнат в новия центъра за данни, тъй като месечно през топлообменниците ще преминават 34,11 милиона литра вода, което ще струва на Facebook $ 540 хил. ежемесечно.

Припомняме, че през ноември 2012 г. кралят на Швеция Карл XVI Густав посети строящия се център за данни на Facebook в град Люлео, който трябва да влезе в действие през тази година. Според мнението на шведската администрация присъствието на Facebook ще повиши привлекателността на Люлео като място за изграждане на центорве за данни. Този град се намира в североизточната част на Швеция, той е главен административен център на лен Норботен и на едноименната община Люлео.

Доставчиците на системи за съхранение на данни EMC и Fusion-IO вече са открили местни офиси, като най-вероятната причина е да поддържат сторидж нуждите на Facebook. Международната строителна агенция NCC, имаща опит от строителство на ЦОД-ове, също е създала в Люлео специално подразделение.Ние навлизаме в нова, цифрова индустриална епоха, като очакваме увеличване на положителния ефект от присъствието на Facebook тук, каза Карл Петерсен, кмет на Люлео.

Новият център за данни в града ще бъде първия обект на компанията извън пределеите на САЩ, поддържащ глобалния ръст на потребителите на социалната мрежа. На първия етап 27 000 квадртатни метра бяха завършени в края на 2012 година и ЦОД-ът ще започне работа през първата половина на 2013 година. Местното прохладно време ще позволи на Facebook да използва външния въздух за охлаждане на десетки хиляди сървъри, които ще заемат своите места в новите помещения в кампуса.

Присъствието на Facebook, вероятно ще повиши статута на Технологичния университет в Люлео, който е разположен на 750 метра от новия център за данни. Самото учебно заведение преживява период на наплив на студенти. Няколко курсови програми, ориентирани към ИТ инженеринг, са удвоили числото на желаещите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X