Центрове За Данни

HP обяви цялостно SDN портфолио

Владимир Владков

Владимир Владков, Алгарве

HP представи цялостно портфолио от софтуерно дефинирани мрежови (SDN) решения, които обхващат инфраструктурата, работата на контролната платка и приложенията, като това е опит на фирмата да задържи лидерската си позиция на зараждащия се SDN пазар.

HP пуска свой собствен SDN контролер, отделно контролно устройство и софтуер за насочване на потоците в SDN мрежи, базирани на новия стандарт OpenFlow. HP пуска и още 9 комутатора, поддържащи OpenFlow, добавяйки SDN протокол с отворен код към съществуващата линия 3800, чийто дебют бе преди година. По-рано тази година HP представи 16 комутатора, съвместими с OpenFlow.

HP обяви и приложен софтуер, който позволява на предприятията да създават своя собствена, изолирана виртуална облачна мрежа в рамките на публичния облак. HP е разработила и 3 приложения за своя SDN контролер.

HP твърди, че няма друг производител, включително Cisco, който да предлага цялостно SDN портфолио като нейното - контролер, 25 съвместими с Open-Flow комутатора и приложения. HP вече има и „бета" потребители на своя SDN пакет, включително доставчика на видеоуслуги HBO и европейският научен център CERN.

„Ние сме единствената компания, която имаме цялостно решение и потребители, които да го ползват", заяви Бетани Мейер, старши вицепрезидент на компанията и генерален директор на HP Networking.

„Вярваме, че това е правилният подход, за да направим софтуерни дефинираните мрежи полезни за пазара", добавя главният технически директор на HP Networking Саар Джилей.

Залозите на HP са високи. SDN мрежите прехвърлят мрежовия контрол от хардуерната инфраструктура върху софтуера. И тъй като Cisco доминира при мрежовия хардуер, SDN мрежите могат да предоставят средство на конкуренти като HP, а и Juniper, да върнат баланса на пазара на комуникационни системи.

Майк Баник, вицепрезидент глобален маркетинг на HP Networking,Типичен ЦОД с 500 сървъра, включително около 20 виртуални машини на сървър, изисква ръчно предоставяне на над 50 000 мрежови атрибути на база порт. Разгръщането на ново приложение в такава среда изисква изключително много време и координиране между екипите, отговарящи за сървърите, мрежата и администрирането на ЦОД, като подобно внедряване би отнело до 4 седмици, обясни Майк Баник, вицепрезидент глобален маркетинг на HP Networking, по време на конференцията NetEvents 2012 в Алгарве. „Virtual Application Networks предоставя виртуализиран поглед към мрежата, отделен от физическото оборудване, което трансформира твърде „скованата" физическа корпоративна мрежа в програмируема, многопотребителска виртуална мрежа, разпознаваща приложенията. Тази виртуална мрежа позволява на ИТ отдела да разгръща нови облачни приложения за потребителите с помощта на набор от предварително дефинирани параметри и правила, като това ще отнема вече минути, а не седмици", добавя Баник. На срещата той представи новите SDN решения на HP Networking, но от компанията помолиха информацията да не излиза в публичното пространство преди края на 2 октомври.

В епохата на облачните услуги клиентите имат нужда да разгръщат приложения за минути до всяко устройство и всеки потребител с достъп до мрежата от всяко място, при това с гарантирано качество на услугите, обяснява Мейер. - Днес само HP е в състояние да предостави на клиентите цялостна виртуализирана мрежа – от ЦОД до крайния потребител, управлявана от една платформа, способна да разгръща нови приложения за минути."

И контролерът е само началото. SDN контролерът Virtual Application Networks на HP е x86-базирано устройство или софтуер, който работи върху x86 базирани сървър. Той поддържа OpenFlow и е проектиран да създаде централизиран поглед към мрежата и да автоматизира мрежовото конфигуриране на устройствата, премахвайки хиляди ръчни въвеждания на параметри през CLI интерфейс. Той предоставя и API интерфейси на трети разработчици за интегриране на специални корпоративни приложения.

Контролерът може да управлява комутатори, поддържащи OpenFlow, като деветте модела от серия 3800, пуснати на пазара тази седмица, както и 16-те модела, представени по-рано тази година. Неговият „южен" интерфейс заменя конфигурационните инструкции към комутаторите с OpenFlow агенти, докато „северните" интерфейси за трансфер на състоянието, разработени от HP след като индустрията забатачи стандартизиране на тези интерфейси, препредават информацията за състоянието обратно към контролера и към диригентската SDN система.

Контролерът разполага с открити API интерфейси, така че трети софтуерни разработчици могат да пишат свои собствени приложения за него. HP вече е написала 3: приложението Virtual Cloud Network, приложението за сигурност Sentinel и програма за разпределен баланс на натоварването, разработена съвместно със CERN.

Приложението Virtual Cloud Networking позволява на предприятията да конфигурират „само-обслужваща" VPN в публичния облак и да контролират пускането на нови услуги и приложения. То автоматизира мрежовото провизиониране, но ограничава тези действия само до нискорискови инфраструктурни елементи. То помага да се мащабира мрежата извън ограниченията на традиционния хардуер и поддържа OpenStack API за дирижиране на публични и частни облаци.

Приложението за сигурност Sentinel автоматизира контрола на достъпа до мрежата и блокирането на прониквания на комутатори, съвместими с OpenFlow. То е проектирано да предоставя в реално време характеризиране на заплахите и защита от над 700 000 бот мрежи, зловредни кодове и шпиониращи сайтове, казват от HP. С това приложение потребителите могат да премахнат много специализирани защитни устройства, добавят от компанията.

"Sentinel предоставя характеризиране на заплахите чрез базата данни HP TippingPoint DVLabs, която се интегрира с ArcSight и работи върху SDN контролера HP Virtual Application Networks", обяснява Баник.

Приложението за разпределено балансиране на натоварването предоставя адаптивно балансиране на товара на базата на обратната връзка от приложението. То синхронизира разпределите на натоварване за оптимизирано разпространяване на трафика и премахва нуждата от специализиран хардуер за баланс, добавя Дейв Ларсън, главен технолог в HP Networking в групата за усъвършенствани технологии. „Старите мрежи не могат да се справят вече заради огромния брой мрежови специалисти, необходими за пускане в действие на многобройните приложения. В средно натоварен ЦОД всеки ден се провизионират по 10 000 услуги, като за всяка промяна са нужни поне 20 команди, което означава, че само в този център са нужни поне 33 000 работни часа... на ден", обяснява Ларсън.

HP каза, че вгражда OpenFlow в своите комутатори и контролер, но нищо не пречи на продуктите да ползват други SDN елементи или програмиране. HP планира да поддържа VXLAN и NVGRE като виртуализационна надстройка на своите продукти, но Мейер и Джилей не дадоха подробности.

HP обяви и пакет от услуги, които да помогнат на предприятията да внедрят HP SDN. Те включват базова оценка на мрежовото провизиониране и „доказана концепция" за SDN, която докладва за подобренията на времето за предоставяне на даден мрежова услуга, постигнати чрез технологиите на HP Intelligent Management Center и Virtual Application Networks.

Teзи услуги са свързани с обявените по-рано тази година услуги „Оптимизиране на облачни мрежи", „Защита на виртуални мрежи" и „Оптимизиране на мрежова инфраструктура". С тяхна помощ провизионирането на услуга в рамките на 5 минути, а депровизиониране на услугата - за 7 мин. В момента тези дейности отнемат около 2 седмици, твърди Майк Баник.

SDN контролерът Virtual Application Networks ще е достъпен през втората половина на 2013 г., когато ще е готово и приложението Virtual Cloud Networks.

Приложението за сигурност Sentinel вече е достъпно като програма за избрани потребители. Поддръжката на OpenFlow вече е налична като софтуерно обновление за комутаторите на HP.

SDN услугите на компанията ще се предлагат от началото на 2013 г. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X