Центрове За Данни

В центровете за данни на Facebook работят около 180 хил. сървъра

Computer World

Както и повечето компании, опериращи в центровете за обработка на данни (ЦОД), Facebook предпочита да не разгласява колко сървъри функционират в нейните собствени центрове, както и в тези който ползва под наем. Обаче аналитикът Джеймс Хамилтън се е възползвал от последните данни за електропотреблението на социалната мрежа в тези площи и е изчислил в своя блог тяхното количество.

В площите, използвани от Facebook, се потребява за една година близо 509 милиона киловатчаса (kWh). Това означава, че средната мощност на енергопотреблението на всичките центрове за данни на компанията е около 58 мегавата. От Facebook твърдят, че коефициентът на енергийна ефективност (PUE - power usage effectiveness) средно на всеки собствен център за данни на компанията е 1,07, което означава, че на всички сървъри се падат 54,27 мегавата. Ако се вземи под внимание, че средностатистически сървър потребява 300 вата, то може да се направи извода, че в центрове за данни на Facebook работят близо 180 хил. сървъра.

Но според мнението на Рич Милър от datacenterknowledge.com, истинското количество на сървърите на Facebook е много по-малко от изчисленията на Джеймс Хамилтън. Той смята, че само в построени от компанията центрове за данни имат среден PUE коефициент 1,07. Милър твърди, че повече от 80% от енергопотреблението на сървърите на Facebook се пада на площи в центрове, наети от социалната мрежа в северната част на щата Вирджиния и в Силициевата долина, а PUE коефициентът на тези центрова надвишава 1,07. От Facebook никога не са разкривали информация за PUE коефициентът в площите в центровете за данни, които тя наема от трети компании. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X