Центрове За Данни

Allied Telesis с нова облачна стратегия

Владимир Владков

Облакът е модел за осигуряване на удобен мрежов достъп по заявка до споделен пул от конфигурируеми изчислителни ресурси, които могат да бъдат услуга или мрежа. Преминаването към облак, базиран на ИКТ модел, е един от водещите приоритети в дневния ред на всеки ИТ мениджър, но освен това той е и сериозно предизвикателство, заяви Вентурино Интриери, вицепрезидент на Allied Telesis, отговарящ за маркетинга, услугите и поддръжката в регион ЕМЕА на пресконференция на фирмата във Виена. На нея компанията представи своя отговор на „облачните" предизвикателства – комутационното шаси SwitchBlade x8112

"Гъвкавост, производителност, сигурност, разходи – това са най-често срещаните тревоги на ИТ мениджърите, когато оценяват жизнеспособността на концепцията за облака и дефинират пътя за миграция към него, добави Миодраг Сундич, директор продажби в Allied Telesis за Централна и Източна Европа. - Всеки ИТ професионалист знае, че правилната комуникационна инфраструктура е фундаментална за успеха на подобна критична трансформация. Независимо дали потребителите избират вариант с публичен, частен или хибриден облак, мрежата трябва да осигурява нужните услуги, а не да бъде нещо, за което мениджърите трябва да се тревожат", допълва той.

Според Интриери от създаването си преди 25 г. Allied Telesis предоставя на потребителите мрежови решения, които решават техни ежедневни проблеми по прост и ефективен начин. Още с първия многопортов приемо/предавател през 1989, който може да бъде разглеждан и като първия концетратор за центрове за данни, до днешната фамилия модулни мултигигабитови L3 комутатори SwitchBlade и снабдените с ОС AlliedWare Plus™ x-серия устройства Allied Telesis винаги е „крила сложността вътре", давайки възможност на потребителите да се възползват от предимствата на консолидираната мрежова инфраструктура, която е лесна за проектиране, внедряване и поддръжка, изтъкна вицепрезидентът на компанията.

При традиционния подход хардуерът е дублиран, така че трафикът преминава през основното (master) оборудване, а в случай на повреда този трафик мигрира към резервното, подчинено (slave) устройство, обясняват от Allied Telesis. При друг метод се създава статична връзка, която поделя трафика между оборудването, но това е доста сложна задача и трябва да бъдат направени конфигурирания и в L2, и в L3. При подхода, избран от Allied Telesis, се работи само в слой L2 и винаги се ползват всички ресурси. Системата е базирана на VC Stack заедно с функцията LAG.

SwitchBlade x8112

представлява еволюция на тази 25-годишна история, добави Сундич. С капацитет от 60 порта 10G ports в компактен 7U шкаф и задна шина с пропусквателна способност 1,92 Tbps този комутатор осигурява най-голямата гъстота на 10G на пазара, а освен това заема малко място, допълва мениджърът за региона. Освен това решението предлага висока енергийна ефективност, като общата му консумация е 1200 kW, докато аналогични конкурентни решения потребяват между 2400 и 6000 kW. От компанията смятат, че SwitchBlade SBx8112 би бил идеално решение за фирми, които са решили да мигрират от Catalyst 6500.

Шасито предлага висока надеждност чрез инсталирането на второ захранващо устройство (PSU). Могат да бъдат инсталирани още две Power over Ethernet (PoE) PSU системи, за да се осигури захранване на всички свързани към шасито мрежови устройства. Поддържа се стандарта IEEE 802.3at PoE+ за до 30W подавано напрежение към IP камери за видеонаблюдение с функции приближаване, завъртане и накланяне, a също така IP видеотелефони, POS терминали и безжични точки за достъп.

Двойно резервираните контролни карти за взаимно свързване предоставят дублирани пътища за до линейните карти през пасивната задна шина. Всички компоненти - контролни карти, линейни карти, захранвания и вентилатори се заменят в работещ режим, което намалява времето на престой при регулярна поддръжка или надграждане на шасито, добавят от Allied Telesis. С шасито може да се реализира високопроизводителна отказоустойчивата схема на разпределени мрежи чрез поддръжката на технологията Allied Telesis Ethernet Protection Switching Ring (EPSRing™).


Allied Telesis с нова облачна стратегия

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Шасито може да бъде съчетано с няколко комутатора SwitchBlade x908, като по този начин потребителите ще създадат един „виртуален опорен комутатор", независещ от физическата свързаност и позиционирането на устройствата.

"Шасито SwitchBlade x8112 ще бъде налично на пазара през третото тримесечие на 2012 г., съобщи Интриери. - То е разработено да обслужва около 10 000 потребители в бизнес сграда или кампусна среда." Според плановете на компанията през първите 12 месеца се очаква да бъдат продадени около 200 шасита от новия модел, а от модела x908 – поне 400 на година.

В момента на пазара са налични три модела 24-портови Gigabit линейни карти – с медни портове, PoE+ и с оптични конектори (SFP). 6-портовата 10 Gigabit (SFP+) линейна карта предоставя на SwitchBlade x8112 високоскоростна свързаност към опорната мрежа. В бъдеще компанията ще пусне и линейни карти с 40 медни гигабитови порта, предоставящи до 400 Gb Ethernet порта в едно 7RU шаси, изтъкна Миодраг Сундич.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X