Комуникации

Wi-Fi Alliance представи сертификат за свързани домове

Computer World

В момента повечето хора сами изграждат мрежовата свързаност в своите домове. Wi-Fi Alliance възнамерява да промени това, представяйки програмата Wi-Fi Certified Home Design. Пакетът съдържа правила за определяне на оптималните местоположения на точките за достъп. Целта е да се елиминират зоните без покритие навсякъде в дома – това е особено важно имайки предвид очаквания бум на Интернет на нещата.

Професионалният дизайн и инсталирането на мрежова техника при довършителните работи по сградата ще предоставят оптимална производителност за многото безжични устройства, които се очаква да станат част от модерния умен дом. Дори при използване на други протоколи, като Z-Wave, ZigBee, Bluetooth или Thread, именно Wi-Fi е „лепилото“, което обвързва всичко и осигурява достъпа на уредите до интернет.

Американската компания Lennar Ventures ще е първата, която ще предложи Wi-Fi сертифицирани домове през юли. „Wi-Fi вече не е опция или ъпгрейд, а ключова част от строителството на жилища“, споделя президентът на компанията – Дейвид Кайзерман.

От Lennar възнамеряват да използват Ruckus Unleashed точки за достъп и Samsung SmartThings хъбове за умен дом. Гласовото управление пък ще бъде реализирано чрез Amazon Echo. Също така компанията ще предлага и продукти от Honeywell (умни термостати), Ring (видеосистеми за входни врати), Kwikset and Baldwin (ключалки), Lutron (управление на осветлението), and Sonos (безжични високоговорители).

По време на дизайна на проектирането се провежда анализ за определяне на силата на сигнала и качеството на Wi-Fi връзката. По време на процеса се взимат предвид строителните материали, както и други фактори, които биха могли да повлияят на свързаността.

Програма определено е стъпка в правилна посока, дори ако в началото обхватът ѝ е минимален. Wi-Fi Alliance има зад гърба си дълга история от сертифицирани мрежови продукти за гарантиране на тяхната съвместимост. Изграждането на безжични мрежи у дома ще продължава да попада в категорията „направи си сам“ за огромната част от хората. Пътят на развитие обаче е ясен – няма причина тази инфраструктура да бъде по-малко стандартизирана от например електрическата и водопроводната инсталация.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X