Комуникации

Американският университет с нова ИТ инфраструктура

Computer World

С нова ИТ инфраструктура вече разполага Американския университет в България (АУБ), намиращ се в Благоевград. Тя е съобразена с последните тендеции в комуникациите и навлизането на мобилни устройства и все по-широкото разпространение на HD видео.

Инфраструктурата е изградена с използване на решения на Хюлет-Пакард (Hewlett-Packard – HP) като интегратор е българската компания Парафлоу Комуникейшънс (Paraflow Communications). На нейна база учебното заведение ще може да предлага различни форми на интерактивно обучение. Цената на новата инсталация не бе спомената.


Американският университет с нова ИТ инфраструктура

© Computer World, Computerworld.bg

Цялостното реализиране на проекта, включая предварителното планиране, е отнело около година и половина, обясни Лъчезар Филчев, директор “Компютри и комуникации” в АУБ. Новата платформа представлява четири опорни комутатора на HP, разположени в две от сградите на унивеситета. Физическите устройства се разпознават от системата като едно цяло. Тя е изградена така, че дори при отпадане на един тези основни възли, поради авария или за сервизиране, цялата инфрструктура ще продължи да работи със същата пропусквателна способност. Основните комутатори в ядрото, както и останалите, към които са свързани клиентски устройства, разполагат с дублирани оптични 10 Gbps връзки.


Американският университет с нова ИТ инфраструктура

© Computer World, Computerworld.bg

По думите на Филчев новата платформа се очаква да задоволу нуждите на учебното заведение за следващи 5 до 7 г. От там планират изграждане още на следващо поколение сървърна ферма, за постигане на по-голяма изчислителна мощност, и за съхраняване на много повече информация. Според него сегашната инсталация е разчетена за трансфер на Full HD видео.

“Важността на този проект за АУБ бе огромен”, сподели Кевин Аспегрен, президент на учебното заведение. По негови думи преди това неговата инфраструктура, както и тази в много други университети и дори част от индустрията, не са били готови за новия тип натоварване, идващо от всякакъв тип преносими устройства и очакванията на новото поколение студенти, разполагащи със смартфони от ранна възраст.


Американският университет с нова ИТ инфраструктура

© Computer World, Computerworld.bg

“За образователните институции е важно да разполагат с модерни технологии, за да създават максимални ползи за своите студенти – обясни Ираван Хира, генерален дикретор на HP България. – Чрез внедряването на тази платформа възможностите за обмен на и качествено учебно съдържание са неограничени.

“Технологиите днес са водещ фактор за успех не само в бизнеса, но и в образованието – каза Николай Аврамов, управител на Парафлоу Комуникейшънс. – Допреди години голяма част от судентството премианваше сред лавиците на библиотеките, докато сега технологиите позволяват по-гъвкав достъп и споделяне на информация в реално време, с което улесняват и правят по ефективен учебния процес. Радваме се, че резлизирахме този проект в АУБ и смятам, че по този начин модернизираме висшето образование в страната.”

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X