Комуникации

ИТ гиганти готвят Internet of Things стандарти

Computer World

Големи ИТ компании ще създават единни стандарти за връзка в Internet of Things (Интернет на нещата, IoT), благодарение на които милиарди устройства да могат да обменят информация. Intel, Samsung и Dell са сред основоположниците на of Open Interconnect Consortium (OIC), който по-късно тази година трява да достави първите спецификации за свързване на устройства, независимо от техния вид, операционна система или вид безжична комуникация, която те използват.

Компаниите от консорциума ще допринасят с разработки с отворен код, които могат да бъдат използвани за създаване на софтуерни пакети за обмен на данни между най-различни устройства – от смартфони и дистанционни управления, през носима електроника и домакински електроуреди, до различни сензори. Първоначално OIC ще състави стандарти за връзка, откриване и автентикация на устройства, както и инструменти за събиране на информация в “умни жилища”, потребителска електроника и в корпоративна среда.

По думите на Гари Марц, продуктов мениджър в Intel, организацията ще се цели във вертикали като автомобилния сектор и здравеопазването, където утсройствата и комуникационните технологии са различни.

Около 212 млрд. устройства се очаква да бъдат свързани до 2020 г., което ясно показва нуждата от IoT, допълва Дъг Фишър, вицепрезидент и генерален мениджър на отдела за софтуер и услуги в Intel. Цитираните данни са на анализатора IDC.

IoT платформата ще създаде лесен начин за обмяна на информация и ще превъзмогне пречките, свързани с безжичното предаване на данни, механизмите за автентикация и технологиите за сигурност, допълва още той.
IOC не е първата организация, създаваща стандарти за Интернет не нещата. Наскоро Microsoft се присъедини към AllSeen Alliance, създадена в края на миналата година група с подобни цели. Една от основите на AllSeen е AllJoyn, софтуерна платформа на Qualcomm, позволяваща на смартфони, умни часовници и компютри да обменят информация.

Според IOC основната разлика между тази организация и други подобни на нея, че те не са фокусирани върху сигурноста и автентикацията, обяснява Мартц, допълвайки че  консорциумът ще споделя спецификации и код с други групи за установяване на общ IoT интерфейс.

Също така организацията ще сертифицира устройства, съвместими с тези стандарти и ще обхваща широк кръг от безжични технологии, включително Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee и NFC (near-field communication).

Останалите създатели на OIC са производителите на чипове Atmel и Broadcom. Консорциумът също си взаимодейства и с други производители на електроника, като по-късно през годината се очаква да бъдат добавени нови членове.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X