Комуникации

Polycom разработи облачни видеоконференции за предприятия и оператори

Владимир Владков

Polycom планира да премахне поне една от бариерите пред видеоконференциите в началото на следващата година чрез облачно базирана софтуерна платформа, която може да инициира сесии с всеки, който ползва Facebook, Skype или други онлайн услуги.

Платформата, наречена RealPresence CloudAXIS Suite, може да предостави разнообразни допълнителни функции като „писане на бяла дъска" в браузърите на участниците във видеоконферентната дискусия. Другите участници могат да ползват специализирани видеоконферентни системи на Polycom или други производители, включително на Cisco, обясняват от компанията. CloudAXIS би трябвало да се появи на пазара през първото тримесечие на следващата година.

Пакетът CloudAXIS ще позволява и на големите предприятия, и на доставчиците на услуги да предлагат това, което Polycom нарича „видеосътрудничество като услуга" (VCaaS) през публични и частни облаци. Тези услуги могат да бъдат мащабирани до степен да поддържат милиони едновременни участници, твърди Рик Левинсън, вицепрезидент на групата за обединени комуникационни крайни станции в Polycom.

CloudAXIS може да улесни управлението на видеоконференциите и да привлече нередовните потребители и онези от външни организации, казва Карлос Караско, корпоративен директор бизнес развитие и иновации в Orlando Health. Операторът на 9 болници в централна Флорида ползва видеосистеми на Polycom за вътрешни срещи и телемедицина. Тези систмеи разчитат на вградени приложение, които трябва да бъдат разпространени, управлявани и обновявани.

Orlando Health ползва видеото за свързване на лекари с пациенти, когато те не могат да бъдат до леглата им, казва Караско. Например с помощта на санитар на място отдалечен невролог може да проведе серия тестове с чукче и да види реакциите на пациента. Често докторът се свързва през таблет.

„Видеото ни дава по-голям шанс да изберем точно пациентите, които имат нужда от по-нататъшна намеса", казва Караско. Понякога компанията се обажда на специалисти от други здравни организации или на лекари, които не ползват често видеоконференции.

„Сега можем просто да инициираме връзка и те да се присъединят", смята Караско. Той говори за CloudAXIS без да я е ползвал, но смята, че е наясно с нейните функции.

Настройките за среща чрез клиентски софтуер е основно предизвикателство пред по-широката употреба на видеоконференции, твърдят анализатори. CloudAXIS е създадена да реши този проблем чрез ползване на стандартни браузъри чрез еднократно сваляне на малка добавка (plug-in). Потребителският интерфейс, който изскача, е един и същи независимо от браузъра, клиентското устройство или социалната мрежа, която праща поканата. Този интерфейс е нов и Polycom го разработва за всички платформи – от системи за зали до смартфони, обяснява Левинсън.

За да се организира видеосесия, лидерът може да прати връзки до участниците чрез популярни онлайн канали като Skype, Facebook и Google Talk. Когато потребителите кликнат върху тях, интерфейсът на Polycom се появява в браузърния прозорец заедно с всички други елементи на сесията като „бялата дъска" например. Поддържащите системи могат да адаптират качеството на сесията към размера на екрана и изчислителните възможности на потребителското устройство, добавят от Polycom.

Polycom ще осигури работата на CloudAXIS през платформите за социални мрежи чрез отворени интерфейси API, каза Левинсън.

Въпреки че има нужда от браузърна добавка, има огромна разлика между нея и принуждаването на потребителя да инсталира цяло приложение, казва Айра Уейнстейн, анализатор от Wainhouse Research. Инсталирането на приложение обикновено изисква администраторски права, които крайният потребител може да не притежава. Комбинирането на браузър базира достъп с един и същ потребителски интерфейс би трябвало да помогне на администраторите, казва той. „Мога да ви окажа помощ, ако имате проблеми, тъй като имате същия потребителски интерфейс", казва Уейнстейн.

Нови технологии като тази на Polycom улесняват включването на повече служители във видеоконференциите и те могат да станат регулярна част от работния процес, добавя анализаторът от Forrester Research Хенри Дюинг.

„Използването на настолно видео в ежедневието на информационните работници е ключовата, повратна точка за видеоиндустрията, каза Дюинг. - Това би означавало, че от ИТ отдела ще се очаква, да го предоставят, точно както се очаква да предоставят телефон или адрес за е-поща."

В понеделник Polycom обяви и софтуерно базирано многоточково контролно устройство MCU (multipoint control unit), Polycom RealPresence Collaboration Server 800, което адаптира видеопотоците към различните типове крайни системи, участващи в разговора.

Традиционните многоточкови MCU системи представляват устройства с голям брой процесори DSP, които преобразуват видеото. Софтуерното MCU може да работи върху стандартни x86 сървъри и да бъде премествано във виртуални среди, казва Левинсън.

Премахването на скъпите специализирани MCU продукти би помогнало на предприятията и телеком операторите да мащабират своите видеоконферентни системи по-ефективно, казва Уейнстейн. „Това нещо пресмята видео по цял ден, за всеки участник поотделно", казва Уейнстейн.

Ultra-Slim RealPresence VisualEdge Executive DesktopЗа да наложи своя нов софтуерно базиран подход, Polycom ползва мащабируемо видеокодиране SVC (Scalable Video Coding), стандарт, който предлага по-ефективен начин за предоставяне на видео с различни нива на качеството. Polycom каза, че чрез SVC ще увеличи 3-кратно видеокапацитета на своята платформа RealPresence.

Голямото продуктово представяне в понеделник включва и разнообразни нови видеосистеми, например серията RealPresence Group и настолната Ultra-Slim RealPresence VisualEdge Executive Desktop. Polycom обнови и своя софтуер RealPresence за PC-та и мобилни устройства.

„По-млади" доставчици на видеоконферентни системи като Vidyo и Blue Jeans Network вече предприеха софтуерно базиран подход, а анализаторите вярват, че индустрията като цяло, включително Cisco Systems, „бяга" именно в тази посока. Но чрез интегрирането на новата технология в своите съществуващи системи Polycom може да се отличи от всички, смята Уейнстейн.

IDG News Service, Сан Франциско 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X