Комуникации

HP Networking е с амбицията да стане водещ мрежов доставчик у нас

Computer World

В последните няколко години HP направи огромни инвестиции в придобиването на компании, разработващи мрежови решения. След последната голяма покупка, на 3Com, много ИТ специалисти по света зачакаха новите решения, които вероятно ще обединяват технологиите и знанията на придобитите компании с решенията от линията Pro Curve.
Специално за в. Computerworld Александър Александров, мениджър “Бизнес развитие” в HP Networking, разказва за бъдещето на мрежовите продукти на компанията, както и за плановете й за развитие у нас.

Какви промени ще настъпят в наименованията на портфолиото мрежови продукти на корпорацията?

Старите търговски марки, които HP придоби (3Com и H3C) ще изчезнат, с изключение на H3C за китайския пазар, където марката е изключително популярна. Глобално се запазва единствено марката Tipping point, като тя ще бъде трансформирана в HP TippingPoint решения за мрежова сигурност. Останалата част от портфолиото ще се предлага под марката HP Networking. Старата търговска марка ProCurve също ще прекрати своето съществуване. Очакваме до няколко месеца клиентите да спрат да получават кутии, на които пише 3Com, H3C и ProCurve. Към днешна дата на сайта на HP, в ценовата листа и в онлайн конфигураторите, вече всичко е обединено под логото на  HP Networking.
Цялото продуктово портфолио обаче се запазва и се развива, като се добавят нови решения и функционалности. През следващите 18 месеца ще започне постепенно отпадане на повтарящите се части от портфолиото, като причината за този дълъг период е, че голяма част от корпоративните клиенти, с които имаме договори, държат да разполагат с едно и също портфолио, стабилно във времето.

В какви продуктови линии ще бъдат разделени обединените решения на HP Networking?

Непознатото за България портфолио на старата марка H3C влиза в серията Аdvanced продукти на HP Networking. Tо се състои от цялостна гама от мрежови решения, включващи от обикновени 10/100 комутатори с фиксиран брой портове, през продуктите за безжична свързаност, среден клас маршрутизатори, маршрутизатори за центрове за данни (до 10 Gbps рутинг възможности) и се стигне до големите комутаторни шасита, готови от сега за скорости от 40 и 100 гигабита. Огромно предимство на тази серия е единната модулна операционна система. Т.е. ако до момента имаме хомогенна мрежова среда - от един доставчик, преминаването към хетерогенна ще стане относително бързо и лесно. Това означава, че мрежовите инженери трябва да научат само една ОС, която ще се използва от най-ниския клас решения до продукти, изграждащи ядрото на инфраструктурата в центровете за данни. 


HP Networking е с амбицията да стане водещ мрежов доставчик у нас

© Computer World, Computerworld.bg

Новото портфолио на HP Networking

В никакъв случай не трябва да пропускаме линията решения за сигурност от S серията (Security), представена от Tipping point – технология призната за водеща от най-големите анализаторски фирми.
В Essential серията имаме обединение на бившите продуктови линии на 3Com и ProCurve. Голяма част от продуктите в това портфолио се предлагат с доживотна гаранция и с подмяна в аванс на дефектиралите устройства.
Във Value серията сме позиционирали няколко решения, насочени към SOHO сегмента. Тя включва неуправляеми и управлявани през уеб комутатори, които обаче в момента не са в нашия фокус.
Считаме за огромно предимство, че не е необходимо да се закупуват допълнителни софтуерни лицензи за отключване на допълнителни функционалности – или по-просто: каквото пише в Data Sheet-a на hp.com/networking – това получавате. Ограничено лицензиране има само при рутерите, и безжичните технологии, но на фона на общата цена на устройствата, цената на допълнителните лицензи е пренебрежимо малка.

В кои направления ще се фокусира HP Networking?

От тази година ще се съсредоточим върху няколко направления, като едно от тях е управляемост на мрежата (наследената от 3Com/H3C технология Intelligent Management Center - IMC). Ще се фокусираме върху решенията от среден и висок клас на база на 10 Gbit комутатори с фиксирани портове и шаситата от новото Advanced портфолио. Третото нещо, върху което ще се концентрираме, са решенията за сигурност (Tipping Point), където сме водещ доставчик.
Съществена част от портфолиото, което остава и ще се развива активно и в бъдеще, са комутиращите шасита на вече старата марка ProCurve, които се позиционират като най-високо ниво в Essential серията. Там продължаваме да развиваме активно програмата One за сертифициране на трети страни софтуерни доставчици, които да работят върху наш хардуер.

Ще се промени ли нещо в партньорската ви мрежа у нас по отношение предлагането и сервизирането на новите HP Networking решения?

И трите ни традиционни дистрибутора, Солитрон, Поликомп и Mост Компютърс, имат достъп до пълното портфолио мрежови продукти. Поради високите изисквания за сигурност за Tipping Point решенията, за момента се предлагат само през Поликомп. Всичките предпочитани  партньори (Preffered Partners) на HP добре познават традиционната ни програма за партньори - покрилите изискванията разполагат с достъп до специално ценообразуване, маркетингова подкрепа и до съответните образователни курсове. Голяма част от тях вече работят, за да се присъединят към новата програма, обявена на 1 ноември, за специализирани мрежови партньори на HP.

Сервизните условия, които са обещани за продуктите с марката 3Com, продавани в миналото в България, се запазват.
Поддръжката на продуктите от новото портфолио ще се извършва от четиримата сервизни партньори у нас – Си Ен Сис, Стемо, Парафлоу и Лирекс, както и от специализирания приемен пункт на HP в Бизнес парк София в Младост. Определено ще търсим и нови партньори, тъй като пазарът е много голям, а мрежовият сегмент е най-бързо растящият в ИТ индустрията.
 
По какъв начин ще подпомагате своите настоящи и бъдещи партньори, както и клиентите си в работата с мрежовите ви решения?

На 1 ноември 2010 г. беше обявена новата HP Networking академия, която представлява нова програма за обучение на инженери на HP. Тя е вече върху обявеното портфолио на HP Networking, а най-високото ниво (Master Accredited System Engineer - MASE) бе обявено месец по-късно, като то е достъпно от 1 декември за обучение и вземане на изпити.
За да помогнем преминаването към алтернативна технология, сме осигурили т. нар. “по-къси пътища” с по-малко изпити, по-малко обучения върху повтарящата се част от теорията за вече сертифицирани Cisco инженери.
Обучителният център на HP в България премина процес на сертификация и сме в състояние от началото на март т.г. да предложим курсове за обучение на мрежови инженери, до най-високо ниво.
Обученията, които предлагаме са и една уникална възможност за развитие на мрежовите специалисти. В момента имаме около 30 хил. инженери по света, а се изискват хора, които да управляват мрежовите ни решения. По новата програма старите Cisco инженери могат да сменят профила и да си осигурят алтернативна квалификация. Към това ще добавя, че търсенето за HP мрежови инженери в следващите няколко години ще бъде много по-голямо, отколкото за Cisco такива. Това е основното послание, което се опитваме да отправим с тази конференция. Тук искам да кажа и, че форумът на 8 февруари е насочен предимно към мрежови инженери.

Какви ключови технологии ще представите на предстоящата конференция на 8 февруари?

Ключовите технологии, които ще демонстрираме, са няколко.
Едната е IRF (Intelligent resilient framework). Това позволява групиране (stacking) на комутатори. Но е добре да се отбележи, че тази технология е различна от тази за клъстериране, където управлението става само от едно IP. Stacking платформата позволява пълна обмяна на цялата информация от всички комутатори.  По този начин се получават до 9 комутатора, които се виртуализират, работят и управляват като един. Интересното е, че технологията работи и на разстояние до 70 км – т.е. ако имате изграден Disaster Recovery DC  - Top of the Rack комутаторите от основният DC  и резервният ще работят в актив/актив режим и ще се управляват като едно устройство.


HP Networking е с амбицията да стане водещ мрежов доставчик у нас

© Computer World, Computerworld.bg

Втората технология е IMC. Това е ново софтуерно решение, чрез което от една конзола може да управлява цялата мрежа. Тази технология е проектирана за хетерогенна среда и сертифицирана за голямо количество други доставчици, специално за Cisco са над устройства. Втората особеност при проектирането на IMC от самото начало е, че заданието към развойния екип е не от гледна точка чистото управление на мрежата, а способността на мрежовия отдел да отговаря на бизнес нуждите на клиентите. IMC може да управлява мрежа дистанционно на големи разстояния. Пробната версия на технологията е достъпна за срок от два месеца на сайта на HP, като функционалността е на 100% отключена. Различните модули и надстройки към IMC са също безплатни за 2 месеца.
Третата технология е Tipping Point. Ние продължаваме да инвестираме в развоен екип за анализ на пробивите в сигурността, като анализираме пробивите на ниво мрежа, операционни системи (мрежови, сървърни и потребителски), бази данни и приложения. Tipping Point е в състояние да защити както обикновеното PC, така и мрежовото ядро в центъра за данни. Тази технология може да защитава и виртуални сървъри. Един от съществените й фактори е много ниският период на престой на пакета по време на анализ, като един пакет минава през устройството за под 80 милисекунди.
Освен това цялото портфолио на старата марка H3C не е обявявана по исторически обстоятелства в България, поради което се оказват непознати продукти за страната ни и могат да се считат за нов анонс на пазара у нас. Тепърва българските ИТ специалисти ще се запознават обстойно с тези технологии.
Предложението за единна операционна система е уникално за пазара и ще бъде оценено подобаващо от всички потенциални клиенти. Възможностите на безжичните ни решения са всъщност нещо ново за родния пазар.
Големите предизвикателства в индустрията се промениха драстично през последните години от гледна точка на сигурността и контрол на достъпа, защита на периметъра. Ние имаме решения, отговарящи на всяко от тези изисквания.

“Зелените” технологии са във фокуса на много компании в момента. Налице ли са такива технологии в новото портфолио на HP Networking?

Това е наша традиционно силна територия – разполагаме със съвсем нов подход към архитектурата и “зелените” характеристики на решения. Всичките ни технологии са проектирани в рамките на последните три години. Редица тестове, които са преминали нашите устройства показват, че имаме много по-ниско енергопотребление от конкурентни решения. Най-простото сравнение - едно 18-слотно шаси (модел 12500, 13 Tbps) на база на анализ на независими лаборатории, харчи 10,3 kW, докато същия клас 18-слотно шаси на най-големия ни конкурент харчи близо 18 kW, което показва много голяма енергийна ефективност. Според независими изследвания, при интеграция на HP ProCurve след две години ще има  близо 50% спестяване на енергия. Натискът върху енергийната ефективност става все по-сериозен от страна на индустрията.

Това означава ли, че HP Networking  ще гони лидерското място в мрежовия сегмент у нас?

Имайки предвид огромната инвестиция, която прави компанията, HP има намерение да стане в следващите три години номер едно доставчик на мрежови решения от гледна точка на брой портове.
Само за последните 6 месеца има утрояване на търговския персонал на HP Networking. Всеки HP търговец вече има за цел и предлагане на мрежови решения.
Единият сегмент, който в момента сериозно се развива, е съхранениетo на данни, а другата голяма сфера, където HP инвестира, са мрежовите технологии. Искаме да развенчаем мита, че трябва да имате само един доставчик в мрежата, за да си снижите разхода. Можем да предложим и доста по-конкурентни TCO нива.

Разговора води Стефан Станчев

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X