Комуникации

3Com осигурява безопасността на корпоративните мрежи

Владимир Владков

Модулите H3C SecBlade са предназначени за комутаторите H3C Switch 9500E и шасито 7500E Ethernet, а също за стекируемите комутатори H3C Switch 5820 3Com планира да интегрира технологията за предотвратяване на прониквания, създадена от поделението TippingPoint, в мрежовите продукти, разработени в дъщерната компания H3C. Тази интеграция е част от стратегията, чиято цел е да предложи на потребителите продукти и решения за изграждане на по-безопасни и евтини мрежи, харчещи по-малко енергия от тези на другите водещи производители.
Реализацията на тази инициатива започва с устройства и модули за комутация, създадени на базата на технология за виртуални частни мрежи на H3C. Според Гари Кингхорн, маркетинг мениджър в 3Com за продуктите за сигурност, в началото на следващата година ще бъде пуснат блейд модул със система за предотвратяване на прониквания на TippingPoint, предназначен за модулните мрежови устройства. Тогава компанията планира да създаде и единна платформа за управление на базата на софтуера на TippingPoin Security Management System (SMS) и на H3C Intelligent Management Center (IMC).
Компания H3C бе създадена през 2003 г. като съвместно предприятие на 3Com и китайския мрежов гигант Huawei Technologies. Новото дружество трябваше да осигури навлизането на Huawei на американския пазар и да укрепи позициите на 3Com в областта на корпоративните продукти. 3Com, дълго време останала в сянката на Cisco, практически излезе от пазара на корпоративни системи, за да се съсредоточи върху продуктите за малки и средни предприятия, където и досега марката й е добре известна. Още през 2007 г. 3Com придоби дела в H3C, принадлежащ на Huawei, но H3C и сега разработва и пуска продукти в Китай.
През 2004 г. 3Com купи TippingPoint за $430 млн. и скоро започна да планира интеграция в своите мрежови продукти на средствата за блокиране на прониквания (IPS), създадени в TippingPoint. В 3Com даже обединиха придобитите компоненти в пакет продукти, част от портфейла предложения за малкия и средния бизнес.
През последните няколко години Cisco Systems и Juniper Networks активно внедряват такива функции на по-високо ниво, например за гарантиране на сигурността в продукти за изграждане на мрежова инфраструктура.
3Com пусна серия устройства H3C SecPath, изпълняващи функциите на защитна стена, в която влизат няколко модела - от F1000 до F5000-A5. В шаси с височина 7U могат да се инсталират няколко такива устройства. Например F5000-A5 обезпечава защита без ограничаване бързодействието на канала на няколко 10-гигабитови линии, а напълно конфигуриран шкаф може да обработва трафик с бързодействие 40 Gbps.
Появиха се и модули H3C SecBlade за комутаторите H3C Switch 9500E и шасито 7500E Ethernet, а също за стекируемите комутатори H3C Switch 5820. Тези модули предоставят производителност от 6,5 Gbps до 8 Gbps.
Защитните стени работят с операционна система H3C Comware. Те могат да изпълняват филтриране на пакети с анализ на текущото им състояние и позволяват на администраторите да организират няколко зони, обслужвани по различен начин от стените, наричани в 3Com виртуални междумрежови екрани. Благодарение на това администраторите получават възможност да прилагат различни правила за работа в собствените, вътрешни сегменти и в тези за „гости" в кабелни и безжични мрежови инфраструктури.
Тези междумрежови екрани са способни да анализират ситуацията в тунелите на виртуалните частни мрежи IPSec VPN, за да открият атаки, да блокират определен вид трафик, както и зловредни файлове, прикачени към съобщения в електронната поща. Те могат да раздават приоритети за предаване на различни видове трафик на базата на бизнес правилата, установени в компанията. Представители на 3Com подчертават, че техните продукти заемат по-малко място и потребяват по-малко енергия от решенията на конкурентите.
Зевс Керавала, анализатор от Yankee Group, смята, че стратегията на щатското правителство в областта на сигурността ще ограничи стремежа на 3Com да реализира възможностите на TippingPoint в продуктите H3C и предполага, че 3Com вероятно няма да успее бързо да реализира своите плане.
През 2008 г. инвестиционният фонд Bain Capital се отказа от планираната сделка с Huawei, предвиждаща покупката на 3Com, тъй като Комитетът по международни инвестиции на САЩ я отложи. Критиците на тази сделка смятат, че е опасно да се дава технологията за блокиране на прониквания, създадена от TippingPoint, в ръцете на китайска компания.
Керавала допълва, че пазарът е готов за конвергенция на функциите за сигурност и мрежовите решения. Такава интеграция е неизбежна, отчитайки размера и бързодействието на съвременните мрежи. „Трудно е да се създаде действително мащабна мрежа, ако за нейната защита ще използвате множество отделни устройства", обяснява той.
IDG News Service, Сан Франциско
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X