Облаци

IDC: Пазарът на облачни услуги е достигнал $312 млрд. през 2020

Александър Главчев

Глобалният пазар за публични облачни услуги: инфраструктура като услуга (IaaS), софтуер за системна инфраструктура като услуга (SISaaS), платформа като услуга (PaaS) и софтуер като услуга (SaaS), е нараснал с 24,1% през 2020 г. достигайки 312 млрд. долара, съобщи IDC. Консолидацията в сегмента продължава, като приходите на петте най-големи доставчици (Amazon Web Services, Microsoft, Salesforce.com, Google и Oracle) са нараснали с 32% през годината и сега представляват 38% от общия обем на пазара.

С разширения си набор от SaaS и SISaaS услуги , Microsoft вече е дели с Amazon първото място в класацията. И двете компании държат по 12,8% от общия пазар.

Сегментите IaaS и PaaS, както и през предходните четири години, се развиват много по-бързо от пазара като цяло. Това показва колко са важни за компаниите облачните инструменти, изградени върху облачна инфраструктура, софтуерно дефинираните решения и облачните платформи за внедряване на корпоративни приложения, твърдят анализаторите.

SaaS приложенията остават най-големият и най-зрелият пазарен сегмент. През миналата годината той е нараснал с 18,6%, достигайки 148,4 млрд. долара. Сегментът на софтуера като услуга е по-малко консолидиран от пазара като цяло - неголемите доставчици представляват 65 на сто от обема на сегмента.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X