Облаци

IDC: Облачните изчисления могат да спестят 1 млрд. тона въглеродни емисии

Мария Динкова

IDC предвижда, че облачните изчисления могат да помогнат да се спестят повече от 1 млрд. тона въглеродни емисии през следващите три години, пише ITBrief.

Намаляването отчасти се дължи на теорията, че събраните компютърни ресурси в компания и големи центрове за данни са по-ефективни. Това на свой ред може да доведе до по-ефективен електроенергиен капацитет, охлаждане и сървърно използване.

Макар че различните региони и страни ще спестят различни нива на база на това как киловатите енергия генерират въглероден диоксид, според IDC най-голяма възможност има в областите, които произвеждат по-високи емисии за киловат час.

Например Азиатско-тихоокеанският регион генерира голяма част от своята енергия от въглища и може да спести повече от половината от общите емисии през следващите четири години. За сравнение Европа, Близкият изток и Африка произвеждат по-малко емисии за киловат часа, което означава, че те ще генерират само 10% спестявания.

Облачните центрове за данни трябва да оптимизират своите физически среди и да ограничат енергията, необходима за тяхното охлаждане, като така ще намалят загубената енергия. От IDC посочват, че ефективността означава да се използва повече енергия за работата на съоръженията, отколкото за тяхното охлаждане.

Също така работните процеси могат да бъдат премествани в дадена географска локация, за да се възползват от възобновяеми енергийни източници като слънчева и вятърна енергия.

Според вицепрезидента на IDC Къшинг Андерсън "зелените ИТ" са достъпни от известено време, но мащабът на изчисленията все повече привлича интереса на пазара, инвеститорите и регулаторите.

"За някои въглеродната неутралност ще бъде постигната чрез въглеродни компенсации (carbon offsets), но създаването на центрове за данни от нулата, които да бъдат изцяло въглеродно неутрални, ще има истински принос. А за облачните доставчици свързването на работните процеси с достъпната възобновяема енергия допълнително ще ускори техните цели за устойчивост", смята експертът.

От IDC допълват още, че "ако процентът на зелени облачни центрове за данни днес се запази, само миграцията в облака може да спести 629 млн. тона през следващите четири години. Ако всички използвани центрове за данни през 2024 са създадени устойчиви, то 1,6 млрд. тона могат да бъдат спестени. Очакванията на IDC за повече от 1 млрд. тона е базирано на предположението, че 60% от центровете за данни ще внедрят технологии и процеси, които стоят основата на по-устойчиви и по-умни центрове за данни до 2024."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X