Облаци

Amazon e лидер на облачния IaaS пазар, достигнал $130 млрд. през 2020

Владимир Владков

След като рано се утвърди като лидер на пазара за облачна инфраструктура, Amazon Web Services (AWS), печелившата облачна платформа на онлайн търговеца, все още е много по-напред от останалите. Според изчисленията на Synergy Research Group, пазарният дял на Amazon на световния пазар на облачна инфраструктура възлиза на 32 процента през четвъртото тримесечие на 2020 г., като все още надхвърля комбинирания пазарен дял на двата му най-големи конкурента, Microsoft и Google.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. глобалните приходи от облачни инфраструктурни услуги са достигнали $37 милиарда, а общата сума за последните 12 месеца достига $129 милиарда. "2020 година завърши с гръм и трясък за облачния пазар, а скокът от $4 млрд. спрямо Q3 2020 г. лесно постави нов рекорд за приходите на доставчиците на облачни услуги, заяви Джон Динсдейл, главен анализатор в Synergy Research Group. - Това е и пазар, който се оказа "имунизиран" срещу COVID-19. Всъщност пандемията помогна да се подчертаят някои от основните предимства на публичния облак."
Infographic: Amazon Leads 0-Billion Cloud Market | Statista You will find more infographics at Statista

Както показва графиката на Statista, Amazon и Microsoft държат над половината от приходите от облачна инфраструктура за Q4 2020, а осемте най-големи доставчици контролират почти 80 на сто от пазара.

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X