Облаци

Amazon, Google, IBM, Oracle и Microsoft ще изграждат облачна система за ЦРУ

Александър Главчев

Централното разузнавателно управление (ЦРУ; Central Intelligence Agency - CIA) на САЩ подписа договор за услуги по програмата Commercial Cloud Enterprise (C2E) с пет големи американски ИТ компании - Amazon Web Services (AWS), Google, IBM, Oracle и Microsoft. Информацията е от портала Nextgov с препратка към агенцията.

Общата стойност на договора не се съобщава, но съдейки по документацията за поръчки на ЦРУ за 2019 г., става въпрос за "десетки милиарди" долари през следващите петнадесет години. Според публикацията договорът и придружаващата го документация за обществени поръчки няма да бъдат публикувани в публичното пространство.

Съгласно условията на C2E, петте компании ще се състезават за изпълнение на определени задачи, които ще бъдат предоставени от ЦРУ - от свое име или от името на 16 други правителствени агенции на САЩ.

Договорът е продължение на политиката на ЦРУ за адаптиране на облачни изчисления за нуждите на агенцията. Първият и настоящ договор от този вид, наречен C2S, беше възложен на Amazon Web Services през 2013 г. (след продължителни съдебни спорове с IBM). Съгласно него AWS предоставя различни облачни услуги на ЦРУ и редица американски чуждестранни и вътрешни разузнавателни агенции, включително Агенцията за национална сигурност (NSA) и Федералното бюро за разследвания (ФБР, FBI).

Според Nextgov чрез сключването на договор с пет доставчика на облачни услуги ЦРУ си осигурява конкуренция между тях за изпълнение на конкретни поръчки с различни нива на секретност. Предполага се, че американските разузнавателни агенции по този договор ще получат пълен набор от основни облачни платформи, включително IaaS, PaaS, SaaS, както и други услуги от професионален клас.

Отбелязва се, че въпреки допускането на Google, Microsoft, Oracle и IBM, засега AWS има сериозно предимство пред своите конкуренти по силата на договора C2S, валиден до 2023 г. В момента само този доставчик е сертифициран от държавни агенции за предоставяне на облачни услуги с най-високо ниво на секретност.

Вече изграденият облак на Amazon е публичен за ЦРУ, но в същото време се намира зад собствената защитна стена на разузнавателните служби. Платформата предлага услуги за хостинг на приложения, различни услуги по заявка като съхранение на данни, изчисления и анализи.

Т.нар. Intelligence Cloud е акредитиран по разузнавателни стандарти и може да обработва чувствителна информация с равни или дори по-високи нива на сигурност, отколкото собствените центрове за данни на ЦРУ, допълват от Nextgov.

Доставчиците на облачни услуги, включително Amazon, твърдят, че облачните инфраструктури могат да бъдат по-сигурни от традиционните центрове за данни поради по-малко входни точки. Примери с течове от близкото минало обаче, като този с Едуард Сноудън, показват необходимостта от стриктни правила идентификация на потребителите.

Тъй като платформата обслужва няколко специални агенции, неговите администратори могат да ограничат достъпа до данни различните потребители. Допълнително предимство на такъв "специален облак" е възможността за обмен на информация между различни служби в среда, в която автоматизираната сигурност не е пречка. Подобна възможност може да бъде жизненоважна в ситуации като 11 септември, отбелязват още Nextgov.

Допълва се, че ЦРУ също търси и облачен интегратор, за да подпише договор за предоставяне на различни видове инструменти за интеграция и управление. Такъв партньор все още не е избран, но този договор е насочен към традиционните системни интегратори, подчертава вестникът.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X