Облаци

Microsoft работи над нова операционна система

Александър Главчев

Нова облачна услуга, носеща предварителното име Cloud PC, разработва Microsoft. Тя трябва да позволи на клиентите на компанията да ползват компютрите си като т.нар. тънки клиенти, зареждайки на тях операционна система от облака.

По данни на ZDnet услугата няма да замени напълно Windows платформата, но от Neowin например я наричат именно операционна система. От Microsoft засега не разкриват подробности за възможностите на своята разработка.

За съществуването на Cloud PC стана ясно от описание на работна позиция в компанията. Там се говори, че тя търси мениждър на проекта и е приведено негово кратко описание.

"Microsoft Cloud PC представлява ново стратегическо приложение, базирано на Windows Virtual Desktop, предназначено за реализиране на концепцията "работен плот като услуга" (Desktop as a Service - пишат от компанията. Cloud PC ще осигурява на бизнес клиентите съвременно, гъвкаво и базирано на облачни технологии Windows преживяване и ще позволява на организациите да са в крак с времето по прост и скалируем начин."

В основата на разработката, очаквано стои собствената облачна платформа на Microsoft - Azure. Проектът ще се управлява от Microsoft, като в началото за разширява на функциите му, той ще бъде допълнен от офисния пакет Microsoft 365 (преди известен като Office 365).

Засега не е ясно дали компанията ще отвори Cloud PC платформата за външни разработчици. Няма информация и дали тя изисква физическо инсталиране на софтуер на клиентската машина, както и какви платформи ще се поддържат.

Cloud PC не е първият път, когато изплува информация на подобна облачна платформа. Още през 2014 г. се появиха слухове за разработка на Windows като услуга и дори се спрягаше име - Microsoft 365, по аналогия на офисното предложение Office 365. По-късно обаче от Microsoft обявиха, че не са имали планове за стартиране на подобен проект.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X