Бизнес

Тримесечните приходите на AWS за първи път надхвърлят 10 млрд. долара

Мария Динкова

Amazon Web Services постига нов рекорд като доставчик на облачни услуги, надхвърляйки 10 млрд. долара приходи за първи път в рамките на едно примесечие, пише DCD.

Приходите на звеното са се увеличили с 33% през последната година, достигайки до 10,22 млрд. долара и обхващат 13,5% от общите приходи на компанията. Но заради значително по-добрия оперативен марж в сравнение с е-търговията на компанията - печалбата на AWS от 1,08 млрд. долара (увеличение от 38%) отговаря за 77% от общите оперативни приходи на Amazon.

За тримесечието AWS обяви няколко големи сделки с 3M, Bundesliga и Carrier, както и договори, свързани с Covid-19, за съхранение на данни на здравни организации като Cerner и британската NHS.

За същия период приходите на Google Cloud са се увеличили с 52% долара, достигайки до 2,8 млрд. долара, но това също така включва G Suite инструментите за работа и сътрудничество. Облачният бизнес на Microsoft постигна 13,3 млрд. долара приходи за тримесечието, което представлява увеличение от 39%, но това обхваща също Azure, Office 365 и други услуги. Приходите от Azure са отбелязали ръст от 59%, но стойността в долари не е представена от компанията. В тази връзка се смята, че към момента Amazon Web Services продължава да бъде най-голямата организация за облачни услуги.

"Услугата, която ние осигурява, никога не е била по-критична и хората, работещи на предните линии - нашите служители и всички подизпълнители по веригата на доставки - разчитат на нас да гарантираме безопасността, докато те вършат своята работа. Ние няма да ги разочароваме", коментира изпълнителният директор Джеф Безос в писмо до акционерите на компанията.

Той допълва: "Ако сте акционер в Amazon, то може би трябва да се настаните удобно, защото ние мислим мащабно. При нормални обстоятелства през второто тримесечие щяхме да очакваме около 4 млрд. долара или повече оперативна печалба. Но това не са обикновени обстоятелства. Вместо това очакваме да вложим всички тези 4 млрд. долара и вероятно малко повече в разходи, свързани с Covid-19, за осигуряването на продукти за клиентите и гарантирането сигурността на служителите".

Същевременно обаче компанията и нейните лидери са критикувани, защото не поставят безопасността на своя персонал като приоритет. Заради наложените извънредни смени и малкото лично предпазно оборудване много от служителите определят складовете като "центрове на зараза" и твърдят, че не са били навременно информирани, когато техни колеги са давали положителни проби за Covid-19. От Amazon не разкриват къде са били открити случаите на коронавирус, но от групата United for Respect отбелязват, че поне в 130 съоръжения (от общо 175) е имало заразени служители.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X