Облаци

Alibaba Cloud инвестира 28 млрд. долара в облачна инфраструктура

Мария Динкова

Alibaba Cloud обяви, че ще инвестира 28 млрд. долара в облачната си инфраструктура през следващите три години, пише IT Brief.

От компанията отбелязват, че ще се фокусира основно върху операционната си система, сървърите, чиповете и мрежовите технологии.

Също така компанията ще изгражда "следващо поколение центрове за данни" и потвърждава своя ангажимент да предлага облачни услуги на своите клиенти с цел да подпомогне дигиталната трансформация, когато светът започне да се възстанови от пандемията от Covid-19.

"Пандемията оказа допълнителен натиск върху различни сектори, но тя също ни подтиква да се фокусираме повече върху дигиталната икономика", коментира президентът на Alibaba Cloud Intelligence Джеф Джан.

"Увеличавайки нашите инвестиции в облачна инфраструктура и фундаментални технологии, ние се надяваме да продължим да осигуряваме първокласни, надеждни изчислителни ресурс, които да помагат на компаниите да ускорят своя процес на възстановяване. Също така ще се стремим да предлагаме базирани на облака интелигентни решения, които да улеснят дигитална трансформация след пандемията", подчертава Джан.

От компанията отбелязват, че се очаква тези нови технологии да бъдат основни приложени в ново поколение центрове за данни "през следващите години".

Новината идва месец, след като Alibaba Cloud беше определена от IDC като най-бързоразвиващия се доставчик на публичен облак в глобален план.

Макар че Alibaba е третият най-голям доставчик на публични облачни услуги глобално, след AWS и Azure, растежът на компанията е по-голям спрямо този на нейните конкуренти, като тя приключи последното тримесечие на 2019 с 62% ръст.

Освен това Gartner класира Alibaba Cloud на първо място за Азиатско-тихоокеанския регион по отношение на пазарни дялове при IaaS (Infrastructure as a Service) и IUS (Infrastructure Utility Services) за 2017 и 2018.

Все още обаче остава нясно как Covid-19 пандемията ще се отрази върху финансовото състояние на Alibaba Cloud, като се има предвид икономическата несигурност в Китай и по света в резултат на разпространението на вируса.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X