Облаци

Google Cloud добави и миграция от големи мейнфрейм машини

Владимир Владков

Google придоби Cornerstone Technology, чиято технология улеснява прехвърлянето на приложения от мейнфрейм машини към облака

Тази седмица Google Cloud обяви, че е купила компанията за миграция от мейнфрейм към облака Cornerstone Technology, като се стреми да помогне на потребителите на големите машини да прехвърлят работните натоварвания към частен и публичен облак.

Google каза, че технологията на Cornerstone, заложена в платформата G4, ще постави основите на бъдещите предложения "мейнфрейм към Google Cloud" и ще помогне на потребителите да модернизират приложенията и инфраструктурата си.

"Чрез използването на автоматизирани процеси инструментите на Cornerstone могат да разделят вашите програми на Cobol, PL/1 или асемблер на услуги, а след това да ги направят пригодени за облака, например за управлявана контейнеризирана среда" заяви по повод придобиването Хауърд Уейл, директор на отдел Transformation Practice в Google. Според него индустрията все повече изгражда приложения като набор от услуги и много потребители искат да "разбият" своите монолитни мейнфрейм програми или на Java монолити, или на Java микро услуги.

Предимства на услугата Cornerstone на Google Cloud:
  • Разработка на пътна карта за миграция, при която Google ще направи оценка на мейнфрейм средата на потребителя и ще създаде пътна карта към модерна архитектура на услугите.
  • Преобразуване на всеки език към всеки друг език и на всяка база данни в която и да е друга база данни, за да подготвите приложения за съвременните среди.
  • Автоматизира миграцията на работните натоварвания към Google Cloud.

"Лесната миграция от мейнфрейм ще съкрати пътя, тъй като Google привлича все по-големи предприятия към облака си", коментира Мат Ийстууд, старши вицепрезидент на IDC. Придобиването на Cornerstone е част и от усилията на Google да се конкурира по-успешно с подобни предложния на Amazon Web Services, IBM/RedHat и Microsoft.

Идеята за преместване на остарелите приложения от мейнфрейм машините да изглежда добра за бизнеса, миналата година Gartner предупреди, че тези решения трябва да се взимат много внимателно. "Добавената стойност, която ще бъде спечелена чрез преместване на приложения от традиционната корпоративна платформа към следващото"ярко, лъскаво нещо", рядко осигурява подобрение на бизнес процесите в основния бизнес на компанията. Трябва да бъде извършен задълбочен анализ и да се отчита всеки разход, заяви Gartner в доклад, озаглавен "Обмисляте да изоставите наследените IBM платформи? Внимавайте!" - Наследените платформи може да изглеждат стари и готови за подмяна. И все пак IBM и други доставчици постоянно интегрират инструменти с отворен код, за да се харесат на повече разработчици, докато актуализират хардуера. Лидерите в областта на приложенията трябва да преценят възможностите и качеството на тези платформи, преди да ги изоставят."

Снимка на skeeze от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X