Облаци

AWS е неоспорим лидер в публичната облачна инфраструктура

Иван Гайдаров

Федералната комисия по търговията на САЩ (FTC), която разследва доминиращото положение на Amazon в електронната търговия през последните месеци, разширява разследването си. Регулаторът ще разгледа под лупа възможното антиконкурентно поведение на компанията, включвайки дейността на Amazon Web Services – нейното изключително успешно облачно подразделение. Според източници, запознати с разследването, FTC се опитва да разбере дали Amazon дискриминира софтуерните компании, които работят с други облачни доставчици, приоритизирайки обслужването на тези, които работят изключително с AWS.

След като се утвърди като лидер в облачната инфраструктура, Amazon Web Services (AWS) продължава да изпреварва значително своите конкуренти. Според оценките на Synergy Research Group пазарният дял на Amazon в публичната облачна инфраструктура възлиза на 39% през второто тримесечие на 2019 г., което е повече от комбинирания пазарен дял на следващите четирима в класацията.

"Само за осем тримесечия пазарът на публични IaaS и PaaS се удвоиха като мащаб, а прогнозите сочат, че тази тенденция ще се запази и през следващите 11 тримесечия", коментира Джон Динсдейл, главен анализатор в Synergy Research Group.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X