Облачна Сигурност

F5 ще развива абонаментно базирани услуги за мониторинг и защита на приложения

Владимир Владков

Приложенията носят все по-голяма добавена стойност на бизнеса, а контейнеризацията предоставя логично решение на предизвикателствата пред практиката за внедряване на ИТ системи, ориентирани към DevOps екипите. Контейнерите осигуряват изолиране от платформата, върху която са стартирани, отделени са и един от друг без да се налага увеличаване на административния трафик заради стартирани виртуални машини. Разработчиците могат лесно да отделят среди за приложения, които съдържат всички кодове и библиотеки, от които те се нуждаят, с вградени всички необходими мрежови и управленски функционалности. Контейнеризацията опростява тестването и разгръщането на нови приложения.

Контейнеризацията осигурява следващата стъпка към усъвършенстването на хардуерните изчисления, преминаващи през виртуализацията към мултиоблачните среди, като позволява почти 100% автоматизация, създаване на услуги в рамките на 1 секунда и експлоатация на тези също в рамките на секунди. Именно това незабавно предоставяне и премахване на услуги и микроуслуги в рамките на съвременна ИТ архитектура предоставят контейнерни среди като Docker, OpenShift и Kubernetes. 86% от предприятията по света очакват микоуслугите да бъдат основната им архитектура през следващите 5 г.

Автоматизацията при разгръщането на приложения, развитието на микроуслугите чрез API интерфейси и защитата на достъпа до тези ресурси бяха във фокуса на еднодневна конференция на F5 Networks в София, организирана от дистрибутора CLICO България. През тази година F5 придоби компанията NGINX, разработваща решения с отворен код, като присъедини към екипа си и повече от 150 разработчици.

Според IDC, около 75% от организациите ще бъдат напълно трансформирани дигитално през следващото десетилетие, което изисква навлизането на нови архитектури за приложенията. До 2022 г. 90 на сто от всички нови приложения ще разполагат с архитектура от микроуслуги, а 35% от всички продукционни приложения ще бъдат "родени" директно в облака.

Това определя и стратегията на F5 за 2025 г., като ролята на компанията остава същата - приложения да работят по-бързо, по- умно и по-безопасно. "Голямата промяна е в типа на продуктите – днес 80% от тях са физически устройства, а след 5 г. 80% ще са само софтуер, като 80% от лицензите няма да са постоянни, а употребата на функциите ще е базирано на абонамент", обясни Якоб Шумпих, мениджър за Източна Европа в F5 Networks.

"Безспорно, една от големите новини за потребителите на F5, е придобиването на компанията NGNIX, разработила един от най-използваните уеб сървъри, като целта бе да развием нашата облачна стратегия. Предстои обединяване на двете платформи, като на първо време ще предоставим съвместен контролер, чрез който ще можете да управлявате както решения на F5, така и на NGNIX. В бъдеще ще предложим цялостно портофолио от приложения, разширен набор от услуги за мониторинг на базата на телеметрия и анализи", допълни Шумпих.
Вижте повече от представянето на F5 във Facebook видеото на Computerworld:

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X