Облаци

Amazon обжалва решението на Пентагона да възложи JEDI на Microsoft

Иван Гайдаров

Amazon разкри, че официално оспорва решението на Пентагона да възложи на Microsoft 10-милиардния облачен договор по проекта JEDI. Проектът ще модернизира облачната инфраструктура на агенцията и ще свърже различните подразделения в нейните рамки, които в момента работят в над 500 отделни облака. Според The Wall Street Journal технологичният гигант, който е бил фаворит преди да излезе крайното решение на Пентагона, подава жалбата си пред Съда по Федералните искове на САЩ.

Говорител на Amazon Web Services, облачната дивизия на компанията, коментира, че "многобройни аспекти на процеса по оценка на офертите за проекта JEDI съдържат явни недостатъци, грешки и видими пристрастия и е важно тези въпроси да бъдат разгледани и отстранени." Те също така считат, че е изключително важно за САЩ правителството и избраните от него ръководители да администрират поръчките обективно и по начин, свободен от политическо влияние.

Преди това Пентагонът прекъсна процедурата заради съмнения, че тя може да бъде компрометирана в полза на Amazon, чиито представители отричат категорично обвиненията. Министерството на отбраната на САЩ също така разследваше бивш служител на AWS, който по-късно е работил по проекта JEDI, преди отново да се върне в AWS.

По време на пресконференция в Сеул, шефът на отбраната на САЩ Марк Еспер отхвърля всякакви предположения за пристрастия при възлагането на договора за облака JEDI, съобщава от своя страна Reuters.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X