Облаци

Amazon все още е лидер при облаците

Владимир Владков

Установявайки се бързо на пазара на облачна инфраструктура като безспорен лидер, Amazon Web Services(AWS) все още държи добра преднина пред конкурентите. Според изследване на Synergy Research Group, пазарният дял на Amazon на бързорастящия пазара на облачна инфраструктура е достигнал 33 на сто за второто тримесечие на 2019 г., или над два пъти повече от общия пазарен дял на втория и третия играч, съответно Microsoft и Google.
"Приходите от облачни инфраструктурни услуги са достигнали почти $100 милиарда, като няма никакви признаци за забавяне на растежа", казват от Synergy. Анализаторите добавят, че Amazon все още е лидер, но Microsoft бързо започва да го настига, стремейки се да превземе част от приходите му. "В началото на 2016 г. облачният бизнес на Microsoft бе едва една четвърт от този на Amazon, докато днес той вече е само наполовина по-малък", допълват от Synergy Research Group.
Разходите за облачна инфраструктура са скочили с 39 на сто за периода април до юни 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г. По отношение на доларовото изражение на закупените облачни услуги, пазарът е скочил с над $1,6 милиарда спрямо предишното първо тримесечие, отбелязвайки най-голямата нарастване в историята.
И докато Amazon запазва своя 33% световен дял, група от 4 облачни доставчици продължават да се борят за останалата част от пазара - Microsoft, Google, Alibaba и Tencent. Още четири компании са сред пазарните лидери, но техният растеж е по-малък и те са ориентирани към по-тесни пазарни ниши – IBM, Salesforce, Oracle и Rackspace.

Amazon все още е лидер при облаците

Според оценките на Synergy, тримесечните приходи от облачна инфраструктура (включително IaaS, PaaS и хоствани частни облачни услуги) са почти $23 млрд., като с тях общите приходи от последните 4 тримесечия са над $80 млрд. Публичните IaaS и PaaS услуги държат лъвския дял от пазара, като тяхното нарастване само за Q2 2019 e 42%. При публичните облачни услуги доминацията на петте водещи доставчика е още по-видима, като те контролират над две трети от пазара.
Infographic: Amazon Leads the Race to the Cloud | Statista You will find more infographics at Statista

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X