Облаци

Облачните услуги достигнаха $250 млрд. през 2018 г.

Владимир Владков

Пазарът на облачни услуги надхвърли $250 милиарда през 2018 г., стимулиран от годишния ръст от 32 на сто. Това показват нови данни на Synergy Research Group, която съчетава данни от 7 ключови облачни услуги и инфраструктура, приходите на операторите и на производителте за последните 12 месеца.

Технологичните сегменти като инфраструктура и платформа като услуга (IaaS и PaaS) обявиха най-висок ръст от над 50 на сто, следвани от софтуера за управление на хибридни облаци, увеличили се с 14 на сто.

Други два сегмента – копоративните SaaS и публична облачна инфраструктура, отчетоха 30 на сто растеж, а хостваните частни облачни инфраструктурни услуги са нараснали с 29 на сто.

„Облакът започна да става масово приложеим в периода 2014 до 2016 г., а 2017 г. отбелязахаме като годината, в която облакът се превърна в новата нормалност“, каза Джон Динсдейл, главен анализатор от Synergy Research Group. Според него през 2016 г. средствата, изхарчени за облачни услуги, за първи път са превишили вложенията в хардуер и софтуер, използван за изграждане на публични и частни облаци, като пропастта между тези две тенденции се разширява драстично през последните 2 години.

Въпреки че през 2018 г. се отчита сериозно нарастване на разходите за облачна инфраструктура, като цяло изразходваните за облачни услуги средства растат много по-бързо, коментира Динсдейл.

“През 2018 облакът започна да доминира ИТ инвестициите в редица области, „измуквайки“ потенциала за растеж на необлачните технологии и услуги“, добавя Динсдейл.

Графика: Synergy Research Group

Графика: Synergy Research Group

При оценката на лидерите на пазара, доставчици, които се открояват през 2018 г., включват Microsoft, Amazon Web Services, Dell EMC и IBM, следвани от Salesforce, Cisco, Hewlett Packard Enterprise, Adobe и Vmware. Тези 9 компании държат над половината от всички приходи, свързани с облака, обяснява Динсдейл.

„Облачните технологии вече генерират огромни приходи както за доставчиците на облачни услуги, така и за технологичните доставчици, обяснява Динсдейл. - Нашата последна прогноза показва, че цялостният пазар ще се удвои през следващите 4 години.“

През 2018 г. общите разходи за хадруер и софтуер, използван за изграждане на облачна инфраструктура, надхвърлят $100 млрд., като те са „разделени“ между публични и частни облаци.

Инвестициите в инфраструктура, направени от доставчиците на облачни услуги, им помогнаха да генерират над $150 млрд. приходи от облачни инфраструктурни услуги (IaaS, PaaS, хоствани частни облачни услуги) и корпоративни SaaS. В допълнение тяхната инфраструктура поддържа интернет услуги като търсене, социални мрежи, електронна поща, електронна търговия, игри и мобилни приложения.

„Софтуерът за управление на хибридни облаци е изключително малък сегмент в сравнение с останалите, но той е все по-важен за предприятия, които се опитват да „сглобят“ цялостен пакет от публични облачни услуги и вътрешни ИТ активи“, каза Динсдейл.

Същевременно унифицираните комуникации като услуга (UcaaS) са доста по-различен пазар, който расте изключително бързо и води до радикални промени на бизнес комуникациите, обяснява анализаторът.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X