Облаци

Ще открадне ли блокчейн технологията данните от облака?

Computer World

Блокчейн технологията и поддържаните от нея криптовалути определено са една от темите на деня в глобален мащаб и се очертава още дълго време това да остане така. Затова Роберто Галопини, директор на стратегията на FileZilla, решава с един камък да удари два заека като организацията му разработи вариант да предложи на потребителите безплатно онлайн съхранение на данни, като същевременно им позволи да печелят криптовалута.

Директорът на популярния FTP клиент с отворен код обяви, че организацията му планира да промени стратегията си през тази година, като използва P2P (peer-to-peer) дистрибутирана платформа за съхранение на базираната в Атланта компания Storj Labs Inc. която ще бъде управлявана чрез блокчейн.

 

 

FileZilla, която от няколко месеца управлява децентрализирано хранилище в Storj, печели дивиденти чрез своята безплатна услуга за споделяне на файлове, хоствана в SourceForge.net. Тя дава достъп на потребителите до софтуер на трети страни или им предлага възможност да печелят пари като тестват нови уеб или мобилни приложения. На свой ред самата организация споделя приходите с доставчиците на софтуер от трети страни.

Криптовалутите примамват инвеститори и потребители

Чрез споделянето на приходите със Storj Labs, FileZilla биха могли да продължат да предлагат на потребителите безплатна услуга и дори да разширят функционалните си комплекти, използвайки присъщата за блокчейн технологията криптография, като предлагат безплатен достъп до VPN. "Хората използват FileZilla безплатно от толкова години, че е важно да се намери нова услуга, която, ако не безплатна, то поне да е значително по-евтина от всеки друг вариант", смята Галопини.

Storj използват блокчейн за проследяване на дигиталните "фермери”, които, подобно на “копаещите” биткойн потребители, са дали своето съгласие да споделят излишъка от мрежовия си капацитет и този за съхранение на данни в компютри или сървъри. Електронната споделена счетоводна книга на блокчейн също така се използва и за плащания към дигиталните “фермери” в криптовалута.

"За първи път успяхме да осигурим на крайните потребители нещо, което е лесно и евтино - ако не и безплатно – но им дава възможност да печелят пари. По този начин всеки печели. Успяхме също така да надградим връзката с клиентите ни, като вече, вместо да идват при нас, да свалят търсения софтуер и да изчезват, те стават част от нашата екосистема. Ако даден потребител започне да използва нашата услуга за съхранение и приеме да споделя капацитета на твърдия си диск или честотната лента, той става част от пазара", категоричен е Галопини.

Самата P2P мрежа на Storj към днешна дата включва над 50 000 дигитални “фермери”, като хоства над 30 петабайта данни. Storj е един от няколкото стартъпа, използващи блокчейн за управление на споделени, обектно базирани платформи за съхранение. Компанията е отбелязала 50% ръст през всеки от последните шест месеца.

Проблеми с мащаба

Миналата година друг стартъп в сферата на блокчейн платформите за съхранение на данни - Filecoin – събра 52 милиона долара в процеса на предварително набиране на средства (crowdfunding). С бързия растеж обаче се появява и проблем, характерен за много подобни платформи - невъзможността за ефективно мащабиране. Затова и Filecoin обявиха миналата седмица, че няма да приемат нови потребители или “фермери”, докато не реаранжират своята платформа по начин, който ще ѝ позволи да нараства с нужните темпове.

"Взехме сходно решение преди нещата да започнат да се развиват още по-бързо и да стигнат до мащаб, който не позволява замразяването на приема на нови потребители. В момента правим редизайн на нашата инфраструктура, за да може тя да поема натоварвания, измервани не в пета, а в екзобайт", коментира Джон Куин, основател на Storj и главен директор по приходите, и добавя, че се надява платформата да подобри своята производителност и да бъде отворена за нови хостове и потребители в рамките на шест месеца.

 


Ще открадне ли блокчейн технологията данните от облака?

© Computer World, Computerworld.bg

 

По-рано този месец една от водещите световни блокчейн платформи – Ethereum - обяви, че също проучва варианти за мащабиране на технологията за споделени счетоводни книги. Поради естеството на веригата обаче, всеки нов запис, вмъкнат в нея, трябва да бъде сериализиран, което означава, че скоростта на актуализаци е значително по-бавна от тази при традиционните бази данни, които могат да правят това паралелно.

Блокчейн системите - предизвикателство за AWS и Dropbox

Нарастващият пазар на споделени хранилища, базирани на блокчейн технологията, е напълно в състояние да оспори лидерството на традиционните услуги за съхранение в облак като Amazon AWS и Dropbox. "Споделените изчислителни и складови модели все още са в начален стадий, но вярвам, че има огромен пазар за тази технология", коментира Пол Броди от Ernst&Young, компания която разработва иновации, базирани на блокчейн.

Идеята за използване на P2P мрежи за обединяване на компютърни ресурси не е нова. В началото на този век BitTorrent се появи като услуга за споделяне на файлове и зае повече от половината от честотната лента в интернет в това отношение. Според Броди, тъй като блокчейн технологията разчита на вграден механизъм за плащания – криптовалутите, които липсваха при последния възход на P2P услугите – това дава даже по-големи шансове за успех.

"Мрежите също са много по-големи и по-бързи днес, отколкото бяха преди, и ние можем много по-лесно да намаляваме натоварванията. Така че може да се окаже, че последователни малки промени - от плащания до подобрения на разпределението на работното натоварване - са това, което е необходимо, за да може блокчейн технологията да се превърне от просто добра идея в голям и мащабируем бизнес”, категоричен е Броуди.

Ако доверието на инвеститорите може да се приеме за индикация, то значи пазарът е готов за подобно развитие.

Световната P2P мрежа

Базираната в Бостън компания Sia също използва P2P мрежа, управлявана от блокчейн, за съхранение на данни в хостове с излишен капацитет, като копира всеки файл на 50 допълнителни хоста за надеждност. Тя има повече от 1000 хоста в 50 страни и, въпреки че в началото се е занимавала само с частни потребители, миналата седмица обяви, че е насочила вниманието си и към корпоративния пазар – корпорации, малки и средни компании, университети и т.н. От Sia твърдят, че този тип услуга е 10 пъти по-достъпна, сигурна и надеждна от традиционните облачни решения.

Създадена през 2013 г. по време на хакатон, организиран от MIT, от 24-годишния тогава Дейвид Ворик, Sia е в състояние да предложи значително по-ниски цени за съхранение, тъй като не разчита на центрове за данни и други облачни услуги, като по този начин спестява капиталовите разходи за тяхното изграждане.

Таксата на компанията е 2 долара на месец за терабайт. За сравнение, AWS начислява 20 долара на терабайт на месец за съхранение на архивирани данни, а за корпоративни мощности от 100TB AWS, Google Cloud и Microsoft Azure искат 2,000 долара на месец. Sia търси едва 200 долара на месец за същия капацитет за съхранение. Хостовете, които съхраняват данни в P2P мрежата на Sia, получават финансово възнаграждение, ако могат да докажат чрез споделената счетоводна книга, че действително съхраняват данни, а нивата на заплащане зависят от количеството споделени ресурси.

"Студеното съхранение е една от най-големите възможности, които дава блокчейн технологията в момента. Това е пазар на стойност 200 млрд. долара", смята Ворик.

Около половината хостове на Sia се намират в домакинства, а другата половина използват излишъка в капацитета на центрове за данни. Тъй като не всички хостове предлагат една и съща честотна лента на мрежата, заплащането също не е еднакво. Потребителите на услугата могат да платят за премиум честотната лента и хостове, които географски са по-близо до тях.

"Нашата мрежа позволява изтегляне на файлове с до 70 мегабита в секунда. За да започне изтеглянето пък е нужна не повече от секунда”, обяснява Ворик и добавя, че данните, движещи се през P2P мрежата, са криптирани с помощта на стандарта AES 256, както и идентичността на хост компютрите в даден блок. Иначе, за да разделят данните на случайни парчета, преди да бъдат съхранени в мрежата, както Sia, така и Storj използват алгоритъм за кодиране Reed-Solomon.

Адресиране на проблемите

"Често пъти компаниите в нашата сфера имат сериозна проблеми, след които решават да направят редизайн на архитектурата си. Ние сметнахме за по-разумно да поддържаме услуги само за съществуващи клиенти и да спрем приема на нови, докато се справяме с различните предизвикателства пред процеса по скалиране на услугите на компанията", коментира Филип Хъчинс, главен технически директор и главен архитект по разработката на Storj Labs. Една от фундаменталните промени, които Storj се стремят да направят, е свързана с техния API (Application programming interface). В момента той е централизиран и хостван чрез услугата Google Cloud.

 


Ще открадне ли блокчейн технологията данните от облака?

© Computer World, Computerworld.bg

 

"Това не е добре. Най-голямата промяна, която ще въведем, е децентрализирането на API по подобие на останалата част от нашите услуги, което ще намали разходите ни и ще донесе ползи за членовете на мрежата", добавя Хъчинс. Чрез създаването на децентрализиран API, Storj ще разполага с множество мрежови мостове за вграждане на данни в P2P мрежата си.

Услугата за разпределено съхранение също така разглежда концепцията, известна като "sharding" (подход за разделяне на големи бази данни на по-малки, по-бързи и по-лесно управляеми части). Тази концепция предполага само малък процент от възлите да обработват дадена транзакция, вместо всички възли, както е проектирана блокчейн технологията в момента, което би позволило много повече транзакции да бъдат обработвани паралелно, без това да намали естествената сигурност на системата.

След като проблемите с мащабиране са адресирани, Галопини от FileZilla е особено развълнуван от перспективите за разпределено съхранение, базирано на блокчейн. "Голямата полза от работата с блокчейн технологията в крайна сметка е, че можете да намерите нови начини да накарате крайните потребители да се радват на нови функции и да печелят от това, като в същото време и вие генерирате приходи", обобщава той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X