Облаци

Рагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденция

Computer World

Рагу Рагурам е оперативен директор във VMware, отговарящ за продуктите и облачните услуги на компанията. В интервю за Computerworld той коментира кои са основните тенденции в областта на облачните услуги и какво ще донесе на клиентите партньорството на VMware с Amazon Web Services.


Г-н Рагурам, VMware официално е част от Dell EMC от почти половин година. Промени ли се нещо след сделката?

На фундаментално ниво стратегията и подходът на VMware остават непроменени. Както и при собствеността на EMC, така и сега оставаме независима компания. Продължаваме дa имамe взаимоотношения с много конкуренти на Dell EMC и да предлагаме независима платформа.

Налице е промяна към по-добро от гледна точка на това, че имаме възможност да се възползваме от глобалния обхват на Dell. Това ни позволява да ускорим бизнеса си в някои важни области. Например, бизнесът ни с решения за съхранение на данни бе повлиян много благоприятно. Чрез Dell ние получаваме достъп до широка клиентска база в сегмента от малки и средни компании в цял свят, които са нови са нашето клиентско портфолио.­

Dell е позната преди всичко като хардуерна компания. Това не оказа ли ефект?

Не ми е известен подобен ефект. Ако VMware бе млада компания, то вероятно ситуацията би би била по-различна. Догодина обаче тя ще навърши 20 г. от създаването си. Пазарът ясно осъзнава независимостта на VMware. Всъщност в едва в една трета от случаите, когато клиентите използват наш софтуер, това става върху хардуер на Dell. Запазването на това положение в важно, както за нашите клиенти, така и за нас.

Какви са последните тенденции в сферата на облачните технологии и виртуализацията?

Това е много динамичен бизнес. Ако се погледне по-отдалеч обаче е налице ключова тенденция свързана с хибридните и многооблачните (multi-cloud) среди. Почти всеки клиент, с който говоря, ми споделя, че разполага с локални приложения, както и с такива които са на един или повече облаци. Той обаче иска консистентна инфрастуктура и единен модел за управление на приложенията, независимо къде се намират те.

Това е най-важната тенденция в момента. За щастие ние сме много добре позиционирани, тъй като се радваме на водещ пазарен дял при частните облаци. Като част от многооблачната си стратегия пък успяхме да направим така че инфраструктурните ни решения да работят в най-различни среди. Имаме партньорства с Amazon, с IBM и т.н.


Друга голяма тенденция, разбира се, е сигурността. Традиционно клиентите си купуват съответните решения от трети страни и затова на пазара има хиляди такива продукти. Може да се каже, че положението в момента е все едно да си вземете нова кола и след това да започнете да търсите въздушни възглавници, огледала и т.н.

Затова създадохме концепция за сигурна инфраструктура, която вгражда съответните функционалности в самата инфраструктура. Това в голяма степен ще опрости нещата в тази насока.

В областта на центровете за данни основната тенденция продължава да е хиперконвергираната инфраструктура. Чрез този подход клиентите се модернизират в посока опростени, по-евтини и лесни за управление системи. Това е и едно от нещата, които направихме с нашата продуктова линия vSAN, както и VxRail на Dell EMC.

От гледна точка на крайния потребител най-големият проблем са разнообразните устройства. Това е много сериозен проблем за компаниите. Приложенията пък не са само десктоп или мобилни такива. Често това са услуги (SaaS), които могат да попадат и от двете страни на защитните средства. За ИТ администраторите въпросът е как да бъде доставено правилното приложение до правилния потребител в нужното време, независимо къде се намира той.

Затова създадохме концепцията за дигитално работно пространство (платформата Workspace ONE), при която е налице сериозен ръст за изминалите около шест тримесечия. Тя предоставя на компаниите възможност да дават на клиентите и потребителите си необходимите приложения тогава, когато са им необходими. В същото време тези софтуери могат да бъдат управлявани и подсигурявани, независимо от операционната система, мрежата, използвана за достъп, и т.н. 

През лятото на 2017 г. VMware обяви че започва партньорство с Amazon Web Services (AWS). Какво ново се случва в тази насока и кога услугата ще е достъпна извън САЩ?

Услугата бе стартирана през септември. След това бяха добавени нови възможности за аварийно възстановяване и за облачна миграция. Също така разширихме обхвата ѝ тя вече е налична в центровете за данни на Amazon, обслужващи източното крайбрежие на САЩ.

Иновираме на бързи обороти на базата на платформата. Пускаме нови възможности буквално на всеки три месеца. Вече забелязваме и голям интерес от страна на клиентите.

Планираме да стъпим официално в Европа през първото полугодие на 2018 г. и в Азия през второто.

Към какви по размер клиенти е ориентирана услугата?

Към всички, които използват vSphere. В момента имаме към 500 000 такива клиенти.

Малките компании нямат чак толкова широки възможности за достъп до експертиза и инфраструктура. Чрез услугата те могат да получат нещо, което е готово за ползване и тяхната инфраструктура може да бъде онлайн буквално за половин час. Когато им е необходим допълнителен капацитет, той може да бъде добавен за десетина минути. Не на последно място плащането е на база на потреблението.

Услугата предлага много ефективен модел, тъй като просто се взимат настоящите приложения и се мигрират в облака. Това е най-лесният начин за влизане в облака за малките и средните бизнеси.

Разговора води Александър Главчев

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X