Облаци

Нов инструмент на Microsoft позволява оценка на облачната миграция

Computer World

ИТ професионалистите, които искат да получат помощ за справянето с потенциална миграция към облака вече имат на разположение специален инструмент от Microsoft. Компанията предлага безплатна услуга, наречена Cloud Migration Assessment, чиято цел е да помогне на клиентите да оценят ресурсите, които използват в момента и да оценят колко би им струвала подобна миграция.

Калкулирането на разходите отчасти е базирано на програмата Azure Hybrid Use Benefit, която дава възможност на клиентите да използват своите налични лицензи за Windows Server за виртуални машини във облака на Microsoft чрез инструментариума Software Assurance. Това на практика означава, че те трябва да платят само базова такса за използваните изчислителни ресурси.

Също така клиентите вече могат да получат отстъпка от Azure Management Portal. Досега внедряването на промоционални виртуални машини бе достъпно само за организациите, които разполагат с корпоративен договор с Microsoft. Останалите трябваше да използват Azure PowerShell, за да конфигурират отстъпката.

Промените са част от цялостния стремеж на компанията да подтиква корпоративните си клиенти да преминават от локални инсталации към облачни услуги. Сред предложенията ѝ са налице и инструменти са управление на хибридни среди.

„През миналата година видяхме много доставчици започнаха да говорят за хибридния модел, осъзнавайки, че е той е основен за ИТ стратегиите на повечето организации“, споделя Джулия Уайт, корпоративен вицепрезидент в Microsoft по маркетинга на Azure.

Cloud Migration Assessment изисква от потребителите да въведат на ръка или чрез Excel файл изчислителните и мрежовите ресурси, както и дисковото пространство, което потребяват.

Инструментът генерира графика, която показваща сравнение на разходите за при по-нататъшно използване на досегашния модел, както и колко би плащал клиентът за същите ресурси в Azure. Софтуерът използва набор от предварително зададени стойности за цените на локалните инсталации, но потребителите могат да въведат и свои данни.

За получаване на достъп до Cloud Migration Assessment се изисква въвеждане на имена на потребителя и на фирмата, както информация за контакти. Microsoft ще използва данните за проследяване на клиентския опит и за свързването им с местни партньори, ако има резон за това.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X